Drób należy do najzdrowszych mięs. Polecany jest szczególnie osobom odchudzającym się oraz mającym problemy zdrowotne. Można go przygotować na dziesiątki sposobów. Niestety zdarza się, że upieczone mięso z kurczaka jest suche i niezbyt smaczne. Podpowiadamy jak sprawić, aby kurczak rozpływał się w ustach.
1. Ciepło – zimno
Jednym z ciekawszych sposobów na soczyste mięso pieczonego kurczaka to kilkukrotne zanurzenie surowego mięsa na przemian w bardzo zimnej i gorącej wodzie. Zabiegowi temu można poddać zarówno całą tuszkę jak i podzielone fragmenty mięsa.
2. Płyn w brytfance
Jeśli planujesz piec mięso w piekarniku wlej na dno brytfanki pół szklanki wody, bulionu lub soku jabłkowego. Płyn w znajdujący się w naczyniu parując nawilża mięso, a jeśli wykorzystasz bulion lub sok – mięso dodatkowo zyska niezwykły aromat.
3. Masło dobre na wszystko
Jeśli pieczesz kurczaka w całości natnij delikatnie jego skórkę na piersi i włóż tam niewielkie kawałki masła. Podczas pieczenia masło topiąc się nawilży pierś – czyli mięso, które najczęściej wysycha podczas pieczenia. Jeśli do masła dodasz zioła np. świeży tymianek czy oregano mięso dodatkowo zyska wspaniały aromat.
4. Sok z cytryny
Kolejnym pomysłem na zapewnienie mięsu soczystości jest skropienie go niewielką ilością soku z cytryny. Ten sposób najlepiej sprawdza się gdy mięso doprawiane jest przyprawami o wyraźnej nucie cytrusowej. Świetnie sprawdzi się np. w połączeniu z pieprzem cytrynowym, lub trawą cytrynową.
Powyżej sposoby na soczyste mięso, które udało mi się zebrać i sprawdzić osobiście. Jestem przekonana, że to nie wszystkie triki jakie istnieją. Jeśli macie swoje sposoby na soczystego kurczaka zapraszam do komentowania.
Autor: Agnieszka