Przepis na soczystego kurczaka

sposoby na soczystego kurczaka
Fot. pixabay.com

Drób należy do najzdrowszych mięs. Polecany jest szczególnie osobom odchudzającym się oraz mającym problemy zdrowotne. Można go przygotować na dziesiątki sposobów. Niestety zdarza się, że upieczone mięso z kurczaka jest suche i niezbyt smaczne. Podpowiadamy jak sprawić, aby kurczak rozpływał się w ustach.

1. Ciepło – zimno
Jednym z ciekawszych sposobów na soczyste mięso pieczonego kurczaka to kilkukrotne zanurzenie surowego mięsa na przemian w bardzo zimnej i gorącej wodzie. Zabiegowi temu można poddać zarówno całą tuszkę jak i podzielone fragmenty mięsa.
2. Płyn w brytfance
Jeśli planujesz piec mięso w piekarniku wlej na dno brytfanki pół szklanki wody, bulionu lub soku jabłkowego. Płyn w znajdujący się w naczyniu parując nawilża mięso, a jeśli wykorzystasz bulion lub sok – mięso dodatkowo zyska niezwykły aromat.
3. Masło dobre na wszystko
Jeśli pieczesz kurczaka w całości natnij delikatnie jego skórkę na piersi i włóż tam niewielkie kawałki masła. Podczas pieczenia masło topiąc się nawilży pierś – czyli mięso, które najczęściej wysycha podczas pieczenia. Jeśli do masła dodasz zioła np. świeży tymianek czy oregano mięso dodatkowo zyska wspaniały aromat.

4. Sok z cytryny
Kolejnym pomysłem na zapewnienie mięsu soczystości jest skropienie go niewielką ilością soku z cytryny. Ten sposób najlepiej sprawdza się gdy mięso doprawiane jest przyprawami o wyraźnej nucie cytrusowej. Świetnie sprawdzi się np. w połączeniu z pieprzem cytrynowym, lub trawą cytrynową.

Powyżej sposoby na soczyste mięso, które udało mi się zebrać i sprawdzić osobiście. Jestem przekonana, że to nie wszystkie triki jakie istnieją. Jeśli macie swoje sposoby na soczystego kurczaka zapraszam do komentowania.

 

Autor: Agnieszka

Przepis na soczystego kurczaka
Oceń nasz artykuł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *