Informacje o jabłkach – 7 rzeczy, których nie wiesz o jabłkach

jabłka

Jabłka to chyba najbardziej polskie ze wszystkich owoców. Właśnie teraz możemy się nimi cieszyć w pełni. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnych odmian, a w domach pachnie szarlotka. To jednak nie wszystko, co warto wiedzieć o tych owocach.

  1. Mało kto wie, że jabłka podczas przechowywania wydzielają etylen. Substancja ta nie jest szkodliwa dla ludzi, ale przyspiesza proces psucia innych owoców. Dlatego też nie należy kłaść jabłek w tym samym pojemniku co np. banany, gdyż te ostatnie szybko stracą swój ładny wygląd.
  2. Obite i zbrązowiałe jabłka tracą swoje wartości odżywcze i szybciej się psują. Dlatego nie warto przetrzymywać ich zbyt długo.
  3.  Jabłka to doskonały dodatek do diet odchudzających. Mają zaledwie 130 kalorii i 0 cholesterolu.
  4. Poza małą ilością kalorii jabłka poprawiają również metabolizm. Dzięki nim diety odchudzające są jeszcze skuteczniejsze.
  5. Najwięcej wartości odżywczych kryje się pod skórką jabłka. Jeśli to tylko możliwe najlepiej jest je zjadać razem z miąższem owocu.
  6. Zazwyczaj wyrzucamy ogryzki z jabłek do kosza. Jak się okazuje niepotrzebnie, gdyż w tym owocu niejadalne jest tylko gniazdo nasienne i zdrewniały ogonek.
  7. Jedzenie jabłek jest zdrowe również dla dziąseł. Gryzienie i przeżuwanie twardego miąższu wzmacnia dziąsła a pośrednio również wpływa pozytywnie na stan zębów.

Jeśli więc jabłka mają tyle zalet może warto jeść ich jak najwięcej?

Jeden komentarz


  1. Jabłka są przez nas niedoceniane. Powinniśmy codziennie zjadać co najmniej jedno jabłko, zwłaszcza jeżeli pochodzą one z naszego sadu. Wówczas wiemy, że są zdrowe, smaczne oraz pożywne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.