8 pomysłów, na wykorzystanie suszonych grzybów

wykorzystanie suszonch grzybówKiedy jesień się kończy w naszych szafkach i spiżarniach lądują słoiki pełne grzybów. Czasami mamy ochotę przywrócić jesienną aurę w naszej kuchni i sięgamy po nie. Oto garść inspiracji, dzięki którym wykonacie smaczne dania dla całej rodziny.

Uwaga!

Pamiętajcie, aby za każdym razem namoczyć grzyby przez noc i odsączyć je z zalewy.

Makaron z sosem grzybowym
Jeśli mamy odmoczone grzyby, wykonanie sosu to kwestia kilkunastu minut. Kroimy cebulkę i podsmażamy ją wraz z grzybami na patelni, dodajemy ok. 30 ml śmietanki kremówki, przyprawy i intensywnie mieszamy aż smaki się połączą. To danie świetnie sprawdzi się, jeśli wykorzystacie maślaki lub kurki.

Polędwiczki z grzybami
Soczysta polędwiczka w sosie grzybowym to idealne danie na niedzielny rodzinny obiad. Mięso będzie smakować jeszcze lepiej, kiedy będziemy dusić je w grzybach z odrobiną czerwonego wina i suszonymi śliwkami. Takie danie to poezja dla kubków smakowych!

Bigos
Któż z nas nie lubi polskiej tradycyjnej kuchni. Suszone grzyby idealne sprawdzą się, jeśli chcesz przygotować gar pachnącego bigosu.
Zupa grzybowa
Oto najbardziej oczywista propozycja. Zupę grzybowa można przygotować praktycznie z każdego rodzaju grzybów. Jeśli używanie tylko okazy ze słoika warto jest zupę doprawić i zmiksować tworząc krem. Wtedy spotęguje się ich aromat
Wzbogacenie dań z pieczarkami
Jeśli masz garść pieczarek, suszone grzyby umożliwią Ci wzbogacenie smaku różnego rodzaju dodatków. Możesz je dodać do farszu na pierogi, do krokietów. Jeśli robisz sos pieczarkowy dodanie zmiksowanych borowików sprawi, że danie będzie smakować królewsko.
Dania azjatyckie
Nie ma problemu, by nasze rodzime grzybki dodać też do dań azjatyckich. Mogą one zastąpić grzybywykorzystanie suszonych grzybów mun lub innego rodzaju dodatki.
Risotto z grzybami
Aksamity ryż w połączeniu z aromatycznymi grzybami to uczta dla duszy i ciała. Dobrze przyprawione mogą być kluczem do serca wybranka lub wybranki. Warto spróbować!
Kotlety i kluchy
Suszone grzyby można też połączyć z kotlecikami. Dobrze pasują zarówno do warzywnych, jak i mięsnych. Cienko pokrojone grzyby sprawdzą się w kotletach ziemniaczanych, mielonym lub kluskach.

 

8 pomysłów, na wykorzystanie suszonych grzybów
5 (2)

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *