Alla parmigiana – włoska przystawka z mozzarellą

Alla Parmigiana

Lato to doskonały czas na przygotowanie sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po krajowe przepisy. Jeśli chcesz poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat możesz spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą. Swój sposób na przygotowanie alla parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracja Al Capone.

 

Składniki:

  • 2 okrągłe plastry cukinii
  • 2 okrągłe plastry bakłażana
  • ½ kulki mozzarelli 125g
  • Garść bazylii
  • 2 łyżki migdałów łuskanych
  • Parmezan
  • Sól, pieprz
  • Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Przygotuj warzywa. Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój warzywa w okrągłe plastry. Pokrój połowę mozzarelli w plastry. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przysmaż warzywa z obu stron tak, aby były miękkie, lekko posypując je solą. Po usmażeniu cukinii i bakłażana odłóż je na talerz, by pozbyć się z nich wody. W międzyczasie przygotuj pesto bazyliowe. Do misy blendera wlej oliwę z oliwek i wsyp 2 łyżki migdałów łuskanych. Miksuj aż do rozdrobnienia migdałów. Następnie dodaj garść bazylii i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zakończ pesto odrobiną parmezanu i dopraw solą oraz pieprzem.

Wskazówka:

Małe ilości pesto najlepiej przygotować w moździerzu. W przypadku blendera ręcznego lub kielichowego należy przygotować większą ilość. W innym wypadku składniki nie połączą się odpowiednio.

Podanie:

Kiedy pesto masz już gotowe, możesz zacząć układać danie. Dla pewności osącz cukinię i bakłażana z wody przy pomocy ręcznika papierowego.

Układaj kolejno cukinię, mozzarellę, pesto bazyliowe i bakłażana aż do wyczerpania warzyw. Każdą z warstw warzyw oraz mozzarellę posyp odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Wypowiedź: Patryk Bartnik, restauracja Al Capone.

Materiał video pochodzi z serwisu Newsrm.tv

Alla parmigiana – włoska przystawka z mozzarellą
Oceń nasz artykuł

1 komentarz


  1. Klasyczna wloska bruschetta, czyli drobno pokrojone pomidory z czosnkiem, bazylia i pietruszka, zapiekane z mozzarella i parmezanem na chrupiacej bagietce. Wloz do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 8 minut, a nastepnie wlacz funkcje grilla i zapiekaj kolejne 4 minuty, do ladnego zarumienienia sie sera.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *