Babka wielkanocna – w czekoladowej odsłonie

babka wielkanocna

Wśród wielkanocnych ciast królują baby i mazurki. Dla wszystkich miłośników pysznych i łatwych ciast mamy idealny przepis na czekoladową babkę wielkanocną. Można ją zrobić na święta, albo podać jako deser w niedzielne popołudnie.

 

Składniki

5 jajek

1 szklanka mąki

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła roślinnego (250 g)

1 cukier waniliowy

1 czubata łyżka kakao

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do formy

 

Wykonanie

Najpierw przygotuj sobie wszystkie składniki. Do miseczki przesiej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia.

Do garnuszka włóż margarynę i rozpuść ją.

Całe jajka wybij do miski. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, a następnie ubij wszystko mikserem. Do powstałej piany powoli dodawaj mąkę stale ubijając ciasto. Na koniec do masy powoli dodawaj gorącą margarynę i kakao. Ciasto wlej do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.



 

Podanie

Babka upieczone wg. powyższego przepisu ma delikatnie czekoladowy smak i brązowy kolor. Świetnie prezentuje się zarówno polana czekoladą jak i lukrem.

 

Warto wiedzieć!

Aby zmniejszyć kaloryczność babki można o 1/4 zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Można również skorzystać z dietetycznych zamienników cukru. Także zmiana lukru lub polewy czekoladowej na posypkę z cukru pudru zmniejszy liczbę kalorii.

 

Jeśli skorzystaliście z naszego przepisu pochwalcie się swoimi wypiekami. Czekamy na zdjęcia i komentarze !

Oceń nasz artykuł

1 komentarz


  1. Fantastyczna babka, też taka saa mi wychodzi, ja na pewno będę robić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *