Babka wielkanocna – w czekoladowej odsłonie

babka wielkanocna

babka wielkanocna

Wśród wielkanocnych ciast króluje babka wielkanocna, serniki i mazurki. Dla wszystkich miłośników pysznych i łatwych ciast mamy idealny przepis na czekoladową babkę wielkanocną. Można ją zrobić na święta, albo podać jako deser w niedzielne popołudnie.

Składniki

5 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła roślinnego (250 g)
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie

Najpierw przygotuj sobie wszystkie składniki. Do miseczki przesiej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia.

Do garnuszka włóż margarynę i rozpuść ją.

Całe jajka wybij do miski. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, a następnie ubij wszystko mikserem. Do powstałej piany powoli dodawaj mąkę stale ubijając ciasto. Na koniec do masy powoli dodawaj gorącą margarynę i kakao. Ciasto wlej do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.

Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.

Podanie

Babka upieczone wg. powyższego przepisu ma delikatnie czekoladowy smak i brązowy kolor. Świetnie prezentuje się zarówno polana czekoladą jak i lukrem.

Warto wiedzieć!

Aby zmniejszyć kaloryczność babki można o 1/4 zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Można również skorzystać z dietetycznych zamienników cukru. Także zmiana lukru lub polewy czekoladowej na posypkę z cukru pudru zmniejszy liczbę kalorii.

Jeśli skorzystaliście z naszego przepisu pochwalcie się swoimi wypiekami. Czekamy na zdjęcia i komentarze !

Jeden komentarz


  1. Fantastyczna babka, też taka saa mi wychodzi, ja na pewno będę robić 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.