Ceramiczne kulki do pieczenia tarty

Ceramiczne kulki do pieczenia tarty

Tarta to ciasto pochodzące z Francji, ale coraz częściej pojawia się także w polskich domach. Do jej upieczenia potrzebne jest ciasto kruche, francuskie lub drożdżowe i dobry pomysł na nadzienie.

Do pieczenia tart używa się płaskich foremek metalowych, silikonowych lub ceramicznych. Pieczone ciasto obciąża się za pomocą naturalnych, suszonych nasion roślin strączkowych lub groszku ceramicznego. Dziś kilka słów właśnie o ceramicznych kuleczkach używanych do pieczenia tart.

  • Tarta to ciasto pochodzące z Francji, które podbija serca Polaków.
  • Tarta składa się ze spodu zrobionego najczęściej z francuskiego lub kruchego ciasta oraz słodkiego lub wytrawnego nadzienia.
  • Pieczenie tarty przebiega w kilku etapach. Po przygotowaniu ciasta i wyłożeniu go w formie, tartę obciąża się nasionami lub groszkiem ceramicznym.
  • Po pieczeniu na ślepo usuwa się obciążniki a na wierzch ciasta wylewa się nadzienie.
  • Do obciążenia tary wykorzystuje się groszek ceramiczny, z którego można wielokrotnie korzystać.
tarta z owocami

Czym można obciążyć tartę?

Jednym ze sprawdzonych patentów na udaną tartę jest pieczenie spodu „na ślepo”. Gotowe ciasto kruche lub francuskie należy ułożyć na blasze i  przykryć je papierem a następnie obciążyć i upiec. Do obciążenia ciasta używa się najczęściej suche nasiona strączkowe – groch lub fasolę lub ich zamiennik – groszek ceramiczny. Po kilkunastu minutach takiego pieczenia z powierzchni tarty usuwa się nasiona lub groszek ceramiczny i umieszcza się na niej nadzienie.

Do czego służy groszek ceramiczny?

Tarta to ciasto, w którym bardzo często najpierw wypieka się spód, a następnie nalewa nań nadzienie. Aby francuskie lub kruche ciasto równo się upiekło i nie powstały wybrzuszenia ani pęknięcia podczas pieczenia, obciąża się je. W domowych warunkach najczęściej do tego celu stosowany jest suchy groch lub fasola. Od niedawna alternatywą dla tych nasion stały się kulki ceramiczne do pieczenia tart, nazywane niekiedy ceramicznym groszkiem.

czym obciążyć tartę - groszek ceramiczny

Jak wyglądają kulki do tart?

Jak sama nazwa mówi ceramiczny „groszek” – kulki do obciążania tart, mają zbliżoną wielkość do naturalnych ziaren grochu. Najczęściej występują w kolorze białym lub beżowym, co dodatkowo upodabnia je do suszonych nasion.

Jak korzystać z ceramicznego groszku?

Ceramiczny groszek upieczenia. Po ułożeniu ciasta w formie, nakłuć ciasto widelcem a następnie należy wyłożyć tartę papierem, a następnie wysypać nań odpowiednią ilość ceramicznych kulek. Po upieczeniu ciasta należy zdjąć papier z kulkami a następnie opłukać je wodą i wysuszyć. Po oczyszczeniu kulek można je umieścić ponownie w pojemniku, w którym są przechowywane.

tarta z owocami leśnymi

Dlaczego warto wybrać ceramiczny groszek?

Kulki ceramiczne do tart mają sporo zalet. Przede wszystkim są trwałe i mają stały ciężar. W przypadku tradycyjnych obciążników jakimi są nasiona roślin strączkowych jest zupełnie inaczej. Po kilkukrotnym wykorzystaniu ziarna pękają i nie nadają się już obciążania ciasta. Po kilkukrotnym wykorzystaniu nasiona naturalne tracą swój ciężar i pękają. Tym samym nie nadają się już do obciążenia ciasta.

Gdzie można kupić kulki do tart i ile kosztują?

Ceramiczny groszek można kupić w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego oraz w sklepach internetowych. Najczęściej można nabyć zestawy zawierające co najmniej 30 kulek. W zależności od producenta są one zapakowane w plastikowe woreczki, pojemniki z tworzywa sztucznego lub słoiczki szklane, które równocześnie służą do przechowywania kulek. Cena groszku ceramicznego uzależniona jest od wielkości pojemnika oraz producenta. W internecie dostępne są zestawy kulek w cenie od 30 do 80 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.