Cudowne właściwości awokado

awokado

awokadoAwokado to jeden z „cudownych” owoców, które już od dawna polecane są przez dietetyków. Ma ono w sobie wiele witamin i minerałów, ale szczególnie ważne dla naszego organizmu są zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe.

Awokado już od wielu lat jest polecane przez dietetyków jako owoc bogaty w różne substancje spożywcze mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Niemniej jednak niewielu badaczy zajmowało się dotychczas wpływem tego owocu na zdrowie ludzkie. Niedawno takie badania zostały przeprowadzone na Uniwersytecie w Pensylwanii. Naukowcy sprawdzali czy zamiana oleju roślinnego na awokado będzie miała wpływ na poziom LDL (tzw. złego cholesterolu). Badanie prowadzone było na grupie 45 osób z nadwagą i wysokim cholesterolem. Wszystkich podzielono na trzy grupy. Każda z nich otrzymała specjalną dietę o obniżonej kaloryczności. Dieta pierwszej grupy była dietą o obniżonej ilości kalorii pochodzących tłuszczu, drugiej ze średnią ilością kalorii pochodzącą z tłuszczów, natomiast dieta trzeciej grupy była podobna do średnio tłuszczowej, ale jako zamiennik oleju podawano badanym jedno awokado dziennie.

Przed rozpoczęciem diety oraz po jej zakończeniu sprawdzano wysokość cholesterolu LDL i okazało się, że największy spadek zanotowała grupa jedząca na co dzień awokado.

Jeśli zatem owoc ten tak dobrze działa na nasze zdrowie, może warto byłoby użyć go jako zamiennika dla codziennie spożywanych tłuszczy. Zwłaszcza, że jest on bardzo smacznym dodatkiem do mięs i sałatek.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.