Dieta w okresie zimy

dieta

Zima jest tą porą roku, w czasie której jesteśmy bardziej podatni na przeziębienie. Co więcej, w czasie, gdy zmrok zapada niemal w środku dnia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia w domu, nie możemy, na ogół, pochwalić się najlepszym samopoczuciem. Oczywiście, nie mamy mocy pozwalającej nam wpływać na panujący w naszym kraju klimat, nie oznacza to jednak, że nie jesteśmy w stanie przeciwstawić się zimie. Najlepiej, jeśli zrobimy to modyfikując codzienne menu.

Dieta bogata w żelazo

Nie ma takiej pory roku, w czasie której sięganie po żelazo nie znajdowałoby uzasadnienia. Zimą wspomniany pierwiastek jest dla nas szczególnie ważny. Właśnie on odpowiada za produkcję hemoglobiny, chroni nas też przed ryzykiem anemii. Jego niedobory bywają przyczyną osłabienia układu odpornościowego, sprawiają też, że brakuje nam energii nawet pomimo tego, że nasz dzień wcale nie jest szczególnie stresujący, a harmonogram – napięty. Żelaza najlepiej szukać w mięsie i warzywach strączkowych, jego cennym źródłem są jednak również różne rodzaje kasz.

W poszukiwaniu witamin

Innym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w zimowej diecie, są witaminy. Oczywiście, najważniejsze są witamina A, C oraz E właśnie ten zestaw sprawia bowiem, że nie brakuje nam energii, a nasz system odpornościowy pracuje bardziej wydajnie. Nie można jednak zapominać także o witaminach z grupy B. I one mają korzystny wpływ na odporność, zimą jednak nie można nie docenić także ich działania przeciwdepresyjnego. Najwięcej witamin znajdziemy w owocach i warzywach, choć można dostarczać je do organizmu również jedząc drób, ryby, nabiał, kiełki oraz orzechy.

Energia w zasięgu ręki

Dietetycy zwykle nie są zwolennikami spożywania przez nas węglowodanów w zbyt dużych ilościach, okazuje się jednak, że zimą nawet oni nie mogą być przesadnie radykalni. Gdy temperatura otoczenia spada, organizm potrzebuje znacznie więcej energii, aby się ogrzać. Nie możemy mu jej nie dostarczać, szybko stracimy bowiem siły fizyczne, a wraz z ich utratą pogorszy się nasze samopoczucie. Oczywiście, nie oznacza to bezkarnego zajadania się ciastami i białym pieczywem. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest pieczywo pełnoziarniste oraz kasze, które nie tylko dostarczają energii, ale i zaopatrują nas w błonnik.

Systematyczność w zimowej diecie

Zimą duże znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale również to, jak często serwujemy sobie kolejne posiłki. Już choćby dlatego warto stosować się do przynajmniej kilku zaleceń.
1. Śniadanie to posiłek przynajmniej tak samo ważny, jak każdy kolejny, nie wolno go więc pomijać.
2. Należy spożywać przynajmniej cztery posiłki w ciągu dnia dbając o to, aby były one maksymalnie zróżnicowane.
3. Duże znaczenie ma regularność spożywania posiłków z optymalnym czasem wynoszącym trzy godziny odstępu pomiędzy kolejnymi z nich.
4. Bez względu na porę roku nie wolno zapominać o tym, jak ważne dla organizmu jest jego nawadnianie. Jeśli więc istnieje taka możliwość, należy przyjmować w ciągu dnia przynajmniej dwa litry płynów unikając kolorowych napojów, które są sztucznie dosładzane.

Autor artykułu
Artykuł został przygotowany przez sklep agnex.pl specjalizujący się w sprzedaży zdrowej żywności.

Dieta w okresie zimy
5 (2)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *