Zjeść trufle będąc na diecie. Czemu nie, bo okazuje się, że wcale nie musi się to odbić na naszej wadze. Wykorzystując odpowiednie składniki można przygotować dietetyczne desery w tym również niskokaloryczną wersję tego smakołyku.
Główne składniki
- daktyle;
- orzechy;
- suszone banany;
- cynamon;
- masło orzechowe;
Do ozdoby:
- wiórki kokosowe;
- mielone orzechy;
- płatki migdałowe.
Wykonanie:
Namoczone migdały należy zmiksować, a następnie dodać do nich cynamon, kakao i masło orzechowe. Na koniec dodajemy produkty suche takie jak suszone banany czy drobno posiekane orzechy. Wszystko razem należy wymieszać. Z gotowej masy tworzymy kulki, a następnie dekorujemy je przygotowanymi wcześniej wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi lub innymi dodatkami zależnie od upodobań.
Wypowiedź: Justyna Mizera, dietetyk sportowy, autorka bloga www.zMizerami.pl.
Źródło: informacja prasowa