Dobra dieta dla seniora – zalecenia zdrowotne i pomysły na potrawy od Sokołowa

Dobra dieta dla seniora - zalecenia zdrowotne i pomysły na potrawy od Sokołowa

impact_photo_sokolow_sa_elk_sklep_008Codzienny jadłospis osób w starszym wieku powinien być skomponowany według określonych zasad żywieniowych. Stosowanie się do nich nie wyklucza jednak możliwości przygotowania posiłków smacznych, prostych w wykonaniu, a przy tym niedrogich. Porady dietetyczne i przepisy proponowane przez Sokołów S.A. to gotowe do zastosowania rozwiązania, które pomocne będą każdemu seniorowi.

 

Jakie są dietetyczne zalecenia dla osób starszych? Agnieszka Piskała, dietetyk, ekspert ds. żywienia firmy Sokołów wymienia najważniejsze, uniwersalne zasady:

 

  1. Posiłki dla seniorów powinny być lekkostrawne, oparte na zdrowszej obróbce termicznej (gotowanie na parze, pieczenie, duszenie).
  2. Należy spożywać około pięciu posiłków dziennie, ale wielkość porcji powinna być o około ¼ mniejsza niż 10 lat wcześniej (wraz z wiekiem maleje zapotrzebowanie energetyczne organizmu).
  3. Powinno się wypijać około dwóch litrów płynów dziennie. Jest to niezwykle istotne, ponieważ u osób starszych zapotrzebowanie na wodę jest większe, ale znacznie obniża się uczucie pragnienia.
  4. W diecie powinny dominować warzywa, najlepiej surowe, a w przypadku problemów gastrycznych – krótko gotowane, duszone lub grillowane.
  5. Osoby starsze często borykają się z problemem wysokiego ciśnienia i podwyższonym cholesterolem, dlatego w ich diecie powinny dominować mięsa chude (polędwica, schab, szynka).
  6. Z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. W diecie seniora nie powinno zabraknąć między innymi czerwonego mięsa, które jest ważnym źródłem żelaza.
  7. Należy postawić na produkty zawierające błonnik, jednak ze względu na problemy z uzębieniem ograniczyć twarde chleby razowe i twarde owoce na rzecz grubych kasz, płatków owsianych czy drobnych owoców (truskawki, maliny, jagody).
  8. Wraz z wiekiem może zanikać enzym laktaza, niewskazane jest więc spożywanie mleka, które może powodować wzdęcia i bóle. Natomiast produkty fermentowane (kefiry, jogurty) powinny być w diecie osób starszych nawet codziennie.
  9. Warto stosować naturalne przyprawy i zioła np. estragon, tymianek, mięta, oregano, bazylia, które wzmacniają doznania smakowe,
  10. Proponowane dla seniorów rozwiązania kulinarne powinny być nie tylko zdrowe i smaczne, ale też przystępne finansowo.impact_photo_sokolow_sa_elk_sklep_002

 

Przygotowanie posiłku według tych zasad nie musi być trudne. Propozycje Sokołowa pokazują, że nie trzeba poświęcać dużo czasu i pracy w kuchni, by cieszyć się pysznym i pożywnym daniem. W ofercie firmy znajdziemy bogaty wybór produktów mięsnych, które ułatwią przygotowanie zdrowych, zbilansowanych potraw, odpowiednich dla seniorów. A dodatkowo, dania takie – choć oryginalne i efektowne – będą również niedrogie.

Propozycje potraw opracował współpracujący z Sokołowem doradca kulinarny Łukasz Konik – Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A., który skutecznie i kreatywnie zmienia oblicze polskiej kuchni uzdrowiskowej.

Sokołów Szynka w bulionie

 

Szynka długo gotowana w bulionie warzywnym

 

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 5,5 zł)

Szynka Sokołów 180 g

 

Bulion:

Marchew 2 szt., mały seler 1 szt., pietruszka (korzeń) 1 szt., kapusta włoska 2-3 duże liście, mały por 1 szt., cebula cała z łupinami 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, kasza kuskus 3 łyżki, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 2 szt., ziele angielskie 5 szt., majeranek, sól, pieprz

 

Sposób przyrządzenia

 

Warzywa (marchew, seler, korzeń pietruszki, kapustę włoską, cebulę, por) z czosnkiem i natką pietruszki zalać 2 litrami wody. Dodać przyprawy. Gotować około 30 minut. Po tym czasie dołożyć szynkę. Gotować jeszcze przez około 2 godziny

 

do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kuskus.

 Sokołów Schab z malinami-1

Roladka ze schabu z migdałami, z malinami i kaszą jaglaną

 

Składniki na 1 porcję (koszt ok. 6,6 zł)

schab Sokołów 120 g, jarmuż 1 duży liść, migdały całe 1 łyżka, maliny mrożone 3 łyżki, kasza jaglana 100 g, cebula 1 szt., brokuł 3 duże różyczki, pomidor truskawkowy 3-5 szt., natka pietruszki, olej rzepakowy 2 łyżki, wino czerwone 100 ml, miód 1 łyżka, sól i pieprz

 

Sposób przyrządzenia

Roladka ze schabu

Liść jarmużu podgotować przez około 2-3 minuty. Schab rozbić cienko, jak na kotlet schabowy. Przyprawić solą i pieprzem. Faszerować liściem jarmużu, migdałami oraz 1 łyżką malin. Zawinąć w roladkę. Następnie całość zawinąć w folię aluminiową. Piec w 1600C przez około 30 minut.

 

Kasza jaglana

Kaszę jaglaną ugotować na sypko (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy). Cebulę i brokuł posiekać w drobną kostkę, pomidory pokroić na 4 części. Rozgrzać w rondlu olej rzepakowy. Przesmażyć najpierw cebulę, następnie brokuł. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, pomidory i na koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Sos malinowy

Wino zagotować z miodem. Kiedy alkohol wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki malin. Krótko zagotować. Doprawić pieprzem.

 

logo Sokołów1

Więcej informacji oraz propozycji potraw znaleźć można na stronie http://www.smakidobregozycia.pl/dla-zdrowia-seniora

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.