Imbir, cynamon i goździki – 3 rozgrzewające przyprawy

przyprawy
Fot. pixabay.com

Zima to czas, kiedy chętnie sięgamy po gorące potrawy i napoje. Często przyprawiane są one ziołami, które działają rozgrzewająco na nasz organizm. Zobacz jakie przyprawy warto dodać do zimowych dań.

 

 

 

 

 

 

 

 

Imbir

Fot. pixabay.com
Fot. pixabay.com

Częścią jadalną jest kłącze tej rośliny. Świeży imbir posiada ostry, a równocześnie delikatnie cytrynowy i orzeźwiający smak. Imbir działa rozgrzewająco i ma wiele działań prozdrowotnych. Przede wszystkim poprawia krążenie, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga leczenie podczas infekcji. Jego lecznicze działanie ujawnia się również przy problemach trawiennych, bezsenności lub migrenie.

Do czego używamy?

Świeży imbir warto dodać do gorącej herbaty. Świetnie nadaje się również do deserów, ciast a także potraw z wieprzowiny czy rozgrzewających zup.

 

 

Cynamon

Fot. pixabay.com
Fot. pixabay.com

Uznawany jest za najstarszą przyprawę świata. Najczęściej kojarzony jest z szarlotką oraz potrawami z dodatkiem jabłek. Posiada on wiele właściwości wpływających na zdrowie i urodę. Przede wszystkim działa rozgrzewająco, poprawia pamięć oraz ma działanie antybakteryjne.

Do czego używamy?

Cynamon najczęściej dodawany jest do ciast i deserów oraz słodkich potraw. Można go dodać również do gorących napojów takich jak kawa czy herbata. Ponadto cynamon jest także częstym dodatkiem do grzańców zarówno tych przygotowywanych z wina jak i piwa. Wytrawni kucharze dodają go również do dań mięsnych.

 

Goździki

Fot. pixabay.com
Fot. pixabay.com

Goździki zachwycają swoim wspaniałym, korzennym zapachem. Bardzo chętnie wykorzystywane są do przyprawiania zimowych potraw i napojów przede wszystkim dlatego, że działają rozgrzewająco. Ponadto szeroko znane są właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne tej przyprawy. Często uważa się również, że goździki posiadają działanie antynowotworowe.

Do czego używamy?

Goździki chętnie dodawane są do deserów, ciast kompotów czy likierów. Często są też dodawane do potraw z wyraźną korzenną nutą takich jak np. duszone mięsa, pasztety czy marynaty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *