Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami doskonale nadają się na stół wielkanocny, ale sprawdzą się również podczas domówek czy wszelkiego rodzaju spotkań rodzinnych.

Składniki:

6 jajek
5 dużych pieczarek
1/3 pęczka szczypiorku
2 łyżki majonezu
1 łyżka masła
sól i pieprz

Wykonanie:

Jajka należy umyć a następnie ugotować na twardo. Po wystudzeniu, ostrożnie obrać ze skorupek i przekroić na pół. Żółtka należy wyjąć, a potem dokładnie rozdrobnić za pomocą widelca.
Pieczarki najpierw trzeba dokładnie umyć, a następnie drobniusieńko pokroić. Na patelni należy roztopić masło, wrzucić pieczarki i dusić, aż będą miękkie. Pod koniec należy przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Po wystudzeniu pieczarki trzeba przełożyć do miseczki z żółtkami. Dodać do nich drobno posiekany szczypiorek oraz majonez. Dokładnie wymieszać. Powstały farsz należy nałożyć łyżeczką lub za pomocą szprycy do przygotowanych wcześniej jajkowych miseczek.

Podanie

Faszerowane jajka można ułożyć na specjalnie do tego celu przygotowanych talerzach. jako dekorację można położyć na każdym jajku listek szczypiorku, pietruszki czy kawałeczek rzodkiewki.

Autor: Joanna Misiak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.