Owoce leśne – letnie skarby prosto z lasu

owoce leśne

Już za kilkanaście dni przywitamy kalendarzowe lato, ale w ogrodach i lasach sezon owocowy już w pełni. Piękna pogoda zachęca do spacerów, więc może warto wybrać się do lasu i poszukać tam skarbów, które nie tylko wspaniale smakują, ale także mają cudowny wpływ na nasz organizm.

Maliny

Większość malin, które znajdują się na polskim rynku pochodzi z upraw. Niemniej jednak na miłośników naturalnych smaków czekają dzikie owoce na obrzeżach i polanach w lasach. Wybierając się na letni spacer warto poszukać krzaczków z malinami, ponieważ owoce te zawierają całą masę cudownych składników. Przede wszystkim jedząc maliny dostarczamy swojemu organizmowi wapnia, żelaza i błonnika. Ponadto maliny bogate są także w kwercetynę i rutynę – dwie substancje, które mają pozytywny wpływ na odporność, łagodzą reakcje alergiczne i wzmacniają naczynia krwionośne. Jeśli uda nam się trafić na cudowną polanę pełną krzaczków malin, warto zebrać jak najwięcej owoców i zrobić z nich sok na zimę. Będzie idealnym dodatkiem do herbaty podczas jesienno-zimowych chłodów.

Jagody

Już na dniach na leśnych polankach i wśród drzew zaczną pojawiać się jagody. To owoce, które warto jeść z wielu powodów. Przede wszystkim zawierają antocyjanidyny (naturalne barwniki fioletowo-niebieskie), które obniżają ryzyko chorób nowotworowych. Ponadto owoce te są bogate w garbniki, które zbawiennie wpływają na układ pokarmowy. Ich zalety można dostrzec zwłaszcza podczas biegunek, kiedy to okazują się dobrym i naturalnym lekiem. Ponadto jagody są zalecane osobom z wadami wzroku, gdyż działają wzmacniająco na oczy. Jagody są doskonałą przekąską jako świeże owoce, ale można je również mrozić i cieszyć się ich smakiem do następnego sezon jagodowego.

Grzyby

Jedynym miejscem, gdzie można spotkać wiele gatunków grzybów jest las. Jak dotąd tylko nieliczne gatunki grzybów jadalnych udało się „udomowić”. Pyszne podgrzybki, prawdziwki czy koźlaki można spotkać tylko w lasach, więc nie ma innego wyboru – trzeba tam po nie iść. Wprawdzie największy wysyp grzybów pojawia się pod koniec lata i na początku jesieni, jednak już teraz podczas ciepłych i wilgotnych dni można znaleźć pierwsze kurki i nie tylko. Grzyby uważane są za małowartościowy dodatek smakowy do dań, jednak warto wiedzieć, że dostarczają one organizmowi sporo prowitaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości i zębów. Ponadto zawierają miedź, niezbędną dla zachowania dobrego stanu skóry. Tym samym po leśne grzyby warto sięgać jak najczęściej. Można je przygotowywać na dziesiątki sposobów, a na zimę zamarynować lub ususzyć.

Maliny, jagody czy grzyby to tylko początek długiej listy skarbów z lasu. Napiszcie, co Wam udało się znaleźć podczas letnich spacerów w lesie.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.