Przekonaj się, że kranówka to nic złego

kranówka
Fot. pixabay.com

Polacy są nadal przekonani o złej jakości wody z kranu. Często uznajemy, że nie nadaje się ona do picia, a jak się okazuje jest wręcz odwrotnie. Przekonuje nas o tym akcja społeczna namawiająca do sięgania po kranówkę.

 
Specjaliści zbadali wodę z kranów w 10 największych miastach w Polsce. Zbadano ją pod względem bakteriologicznym i organoleptycznym (badanie smaku, zapachu barwy i przejrzystości). Ponadto zbadano także jej pH i twardość. Okazało się, że w 100% nadaje się ona do picia, nawet bez konieczności wcześniejszego gotowania.

 
Jednakże zapewnienie o bezpieczeństwie i dobrej jakości polskiej kranówki nie sprawia, żebyśmy chętniej sięgali po nią. Główną przyczyną takiego stanu jest zapach i smak wody. Nieprzyjemne odczucia powoduje chlor dodawany do wody w celu zabicia bakterii.
 

 

Na szczęście wszystkim tym problemom można zaradzić w prosty i skuteczny sposób – wykorzystując filtry do wody. Na rynku można wybierać wśród filtrów dzbankowych, nakranowych oraz podzlewozmywakowych. Tego rodzaju filtry wyposażone są w różne komponenty filtrujące. Wśród nich znajduje się węgiel aktywny, którego zadaniem jest skuteczne zredukowanie chloru, metali ciężkich, zanieczyszczeń organicznych oraz tych, które powstają na etapie dostarczania wody do domu. Drugim komponentem działającym w filtrze jest wymiennik jonowy, który odpowiada za zmiękczanie wody. Dzięki temu w czajniku nie osadza się kamień, a tym samym urządzenia grzejące wodę mniej się niszczą.
 
Jak wynika z badań kranówka jest zdrowa i można ją spokojnie pić. Jeśli nie odpowiada nam jej zapach lub smak wystarczy skorzystać z filtrów, aby w niczym nie ustępowała tej z butelek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *