Ranking 5 produktów, które mają najwięcej witaminy C

witamina C

witamina C

 

Witamina C to chyba jedna z najpopularniejszych witamin. Być może dlatego, że uznawana jest za najlepszy lek w walce z infekcjami, dlatego tak chętnie podawana jest przede wszystkim dzieciom. Jednak najlepiej zadbać o to, aby źródłem tej witaminy były nie apteczne suplementy, ale warzywa i owoce. Niektóre z nich są prawdziwą witaminową bombą.

 

Witamina C – właściwości

Dlaczego witamina C, zwana inaczej kwasem askorbinowym, jest tak ważna? Nie tylko ze względu na właściwości wzmacniania odporności. Ten związek organiczny bierze udział w przyswajaniu żelaza oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wielu enzymów. Poza tym jest także dobrym przeciwutleniaczem, który nie tylko niweluje skutki starzenia się skóry, ale oddziałuje na układ krążenia, a także ma właściwości przeciwnowotworowe. Tymczasem dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi dla mężczyzn 90 mg, a dla kobiet 75 mg. Wbrew obiegowej opinii najwięcej witaminy C nie mają wcale cytrusy. Produkty z największą ilością kwasu askorbinowego przedstawiamy poniżej.

Dzika róża

Suszone owoce i płatki dzikiej róży mają wręcz rekordową zawartość witaminy C, gdyż w 100 g znajdziemy aż 1800 mg tego składnika, czyli o ok. 30-40 razy więcej niż w owocach cytrusowych i 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Nic dziwnego, że w sezonie jesienno-zimowym zaleca się picie herbaty z dzikiej róży. Warto też spożywać inne produkty wykonane na jej bazie, na przykład konfitury, marmolady i dżemy. Można tez pokusić się o samodzielne przygotowanie przetworów, co okaże się jeszcze cenniejsze dla naszego zdrowia. Tym bardziej, że dzika róża jest także źródłem witaminy A, B1, B2, E oraz K.



Czarna porzeczka

Czarna porzeczka to owoc leśny, który jest w stanie dostarczyć organizmowi pokaźnej ilości witaminy C. Już garść owoców pokrywa aż 260 % dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy, którego zawartość w 100 g czarnej porzeczki wynosi średnio 180 mg, ale wartość ta może wzrosnąć nawet do 400 mg. Jest to uzależnione od klimatu. Im w danym miejscu cieplej i słoneczniej, tym wyższa zawartość witaminy C w czarnej porzeczce. Warto dodać, że Polska należy do światowych liderów w uprawie tych owoców. Tym bardziej powinniśmy z tego korzystać i spożywać jak największą ilość przetworów przygotowanych na bazie czarnej porzeczki – dżemów, konfitur i soków. Natomiast jeśli, chcemy zjeść świeże owoce, pamiętajmy, że mają one tendencję do szybkiego utleniania się, dlatego najlepiej jeść je bezpośrednio po zerwaniu.

Natka pietruszki

W natce pietruszki znajdziemy aż 178 mg witaminy C w 100 g. Zaleca się spożycie jednej łyżki świeżo posiekanej natki dziennie, choć raczej mało kto robi to w takiej formie, ale zawsze można o nią wzbogacić inne produkty, które jemy – sałatki, kanapki z wędliną, jajka, pasty czy potrawy mięsne.

Papryka czerwona

Nie zielona, nie żółta, ale właśnie czerwona papryka ma największą zawartość witaminy C – ok. 145 mg w 100 g. Oznacza to, że już 10 dag tego warzywa jest w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwas askorbinowy. Co ciekawe, papryka czerwona traci podczas gotowania czy pieczenia znacznie mniejszą ilość witaminy C niż wiele innych warzyw.

witamina C

Chrzan

Chrzan, choć wydaje się niepozornym warzywem, to zawiera więcej kwasu askorbinowego niż na przykład cytryna, truskawki czy kapusta. Najbardziej wartościowy jest chrzan uzyskany ze świeżo startego korzenia, a przechowywany szybko traci swoje właściwości. Chrzanem wzbogacimy smak wielu potraw, dostarczając przy okazji cennej dla organizmu witaminy C, dlatego warto sięgać po niego częściej niż przy okazji Świąt Wielkanocnych.

JZ
Więcej informacji na temat witaminy C w Women’s Health.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.