Sezon na dynię

dynia

Wraz z początkiem jesieni przychodzi czas na dynie. W sklepach pojawiają się różne odmiany tego warzywa. Różnią się kształtem i kolorem. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Dynia w kuchni

Dynie są nie tylko smaczne, ale też małokaloryczne. 100 gram miąższu to zaledwie 28 kcal. Tym samym to doskonałe warzywa na dietetyczne potrawy. Można z nich wykonać pożywną zupę krem, upiec ciasto a nawet zrobić pyszny dżem dyniowy. Warto korzystać z niej właśnie jesienią, kiedy dyni mamy pod dostatkiem.

Dyniowe ozdoby

Dynie doskonale nadają się też na jesienne ozdoby. Najczęściej widzimy je w postaci Halloweenowych lampionów. Warto jednak wiedzieć, że dynie doskonale sprawdzają się również jako wazony i donice. Wystarczy odciąć wierzchołek i wydrążyć środek, a następnie umieścić wewnątrz pojemnik, można do niego włożyć kolorowe liście, albo świeże kwiaty. Taka dyniowa ozdoba wspaniale będzie wyglądała zarówno w domu jak i w ogrodzie.

Dynia w roli głównej

Coraz częściej dynia pojawia się także w sklepach ogrodniczych i z artykułami gospodarstwa domowego. Można kupić ceramiczne doniczki w kształcie dyni a nawet specjalne naczynie do serwowania zupy z dyni. Takie ozdoby i dodatki w kolorze dyniowym sprawiają, że polska jesień staje się o wiele piękniejsza.

Jak widać dynia to nie tylko wielka pomarańczowa kula ale również wspaniałe warzywo na pyszne potrawy i doskonały materiał na jesienne ozdoby.

Jeśli macie jakieś także inne pomysły na wykorzystanie dyni, podzielcie się nimi. Czekamy na Wasze propozycje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.