Sezon na dynię

dynia
Fot. pixabay.com

Wraz z początkiem jesieni przychodzi czas na dynie. W sklepach pojawiają się różne odmiany tego warzywa. Różnią się kształtem i kolorem. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

 

Dynia w kuchni

Dynie są nie tylko smaczne, ale też małokaloryczne. 100 gram miąższu to zaledwie 28 kcal. Tym samym to doskonałe warzywa na dietetyczne potrawy. Można z nich wykonać pożywną zupę, upiec ciasto a nawet zrobić pyszny dżem dyniowy. Warto korzystać z niej właśnie jesienią, kiedy dyni mamy pod dostatkiem.

 

Dyniowe ozdoby

Dynie doskonale nadają się też na jesienne ozdoby. Najczęściej widzimy je w postaci Halloweenowych lampionów. Warto jednak wiedzieć, że dynie doskonale sprawdzają się również jako wazony i donice. Wystarczy odciąć wierzchołek i wydrążyć środek, a następnie umieścić wewnątrz pojemnik, można do niego włożyć kolorowe liście, albo świeże kwiaty. Taka dyniowa ozdoba wspaniale będzie wyglądała zarówno w domu jak i w ogrodzie.

 

Dynia w roli głównej

Coraz częściej dynia pojawia się także w sklepach ogrodniczych i z artykułami gospodarstwa

dynia
Fot. Fabryka Form

domowego. Można kupić ceramiczne doniczki w kształcie dyni a nawet specjalne naczynie do serwowania zupy z dyni. Takie ozdoby i dodatki w kolorze dyniowym sprawiają, że polska jesień staje się o wiele piękniejsza.

 

Jak widać dynia to nie tylko wielka pomarańczowa kula ale również wspaniałe warzywo na pyszne potrawy i doskonały materiał na jesienne ozdoby.

 

Jeśli macie jakieś także inne pomysły na wykorzystanie dyni, podzielcie się nimi. Czekamy na Wasze propozycje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *