Wielkanocna baba

Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się klasyczna babka wielkanocna:

Składniki:

  • kostka margaryny Kasia – 250 gram
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 0.75 szklanki mąki pszennej
  •  0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie białego lukru

Sposób przygotowania:

  1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
  2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
  3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
  4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
  5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
  6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
  7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
  8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).

1 komentarz


  1. Wielkanocna babe drozdzowa przygotowalam po raz pierwszy wedlug receptury Magdy Gessler, od tej pory co roku pieke ja z tego przepisu i zaw.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *