Wielkanocny mazurek

 

Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany jest za tradycyjnie polski wypiek. Do naszego kraju trafił  prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na wielkanocny mazurek:

Składniki:

  • 250 gram mąki
  • 125 gram margaryny Kasia
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko
  • 2 szklanki bakalii
  • 1 łyżka płatków kukurydzianych
  • szczypta kardamonu
  • łyżkamiodu
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  3. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
  4. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
  5. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

 

Oceń nasz artykuł

1 komentarz


  1. Dziękuję za sporo przydatnych informacji. Temat jest mi bliski 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *