3 sprawdzone patenty na udaną tartę

czym obciążyć tartę

Polacy bardzo polubili tarty. Coraz częściej pojawiają się na naszych stołach zarówno tarty na sodko z owocami jak i wytrawne z warzywami mięsem. Ich przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane, ale warto poznać kilka trików, które sprawią, że będzie jeszcze łatwiejsze.

1. Wykładanie ciasta

Spód tarty zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego, które dość trudno jest rozłożyć na blaszce. Dlatego zamiast wałkować ciasto i próbować je przełożyć, lepiej podzielić je na drobne kawałki i kolejno oklejać formę na tartę. Dzięki temu znacznie sprawniej i szybciej wykonasz to niezbyt przyjemne zadanie.

2. Chłodzenie
Ciasto kruche najpierw należy zagnieść a następnie schłodzić. Potem wykleić nim formę do ciasta. Jeśli jeszcze raz włożysz je do lodówki, tym razem już razem z formą, i schłodzisz –będzie rosło bardziej równo i mniej przypali się na brzegach.

3. Pieczenie „na ślepo”
W przypadku tart bardzo często wymagane jest pieczenie „na ślepo”. Wówczas do obciążenia ciasta wykorzystuje się groch lub fasolę. Można także wykorzystać ceramiczny groszek do obciążania ciasta Jest to wygodne rozwiązanie, ponieważ nie musisz martwić się tym, czy w szafce masz wystarczającą ilość nasion. Kulki ceramiczne można używać wielokrotnie, stąd też są bardziej praktyczne.

Teraz, kiedy już znasz nasze patenty na udaną tartę, możesz skorzystać z setek przepisów dostępnych w sieci i upiec pyszne ciasto na deser.

A może masz swoje sprawdzone patenty na dobrą tartę? Podziel się nimi z nami.

3 komentarze


  1. Bardzo przydatne informacje, szczególnie zainteresowały mnie te ceramiczne kulki- muszę się w nie zaopatrzyć.

    Odpowiedz

  2. Zawsze mam problem z wykładaniem ciasta. Nie lubię tej czynności i z chęcią skorzystam z porady, żeby podzielić ciasto na małe kawałki i oklejać po trochu formę 🙂

    Odpowiedz

  3. Jestem miłośniczką pieczenia wszelkiego rodzaju tart. Ale nigdy nie wpadła na to, żeby schłodzić ciasto po wyłożeniu go na blasze. Koniecznie muszę spróbować!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.