Zima to nie najlepszy czas na odchudzanie. Brakuje niskokalorycznych warzyw i owoców, które pozwalają schudnąć w ciepłych miesiącach. Warto jednak pamiętać, że także zimą można znaleźć w sklepach warzywa idealne na sałatkę. Poznaj najlepsze przyprawy do zimowych sałatek.
1. Czarny pieprz
Pieprz jest źródłem piperyny, związku, który blokuje tworzenie się komórek tłuszczowych. Jeśli dodasz do sałatki odrobinę świeżo zmielonej przyprawy będzie ona nie tylko świetnie smakowała, ale również zyska moc utrzymania wagi w ryzach.
2. Jogurt naturalny
Jogurt naturalny to doskonały zamiennik dla majonezu i śmietany. Jest znacznie chudszy i mniej kaloryczny. Ale to nie koniec jego zalet. W jogurtach znajdują się dobre bakterie, które przedostają się do jelit i wspomagają trawienie. Jogurt świetnie nadaje się także jako podstawa dipów, które można wykorzystać jako dodatek np. do warzywnych przekąsek.
3. Olej rzepakowy
Nazywany jest oliwą północy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich sałatek. Można go stosować zarówno do świeżych warzyw jak i np. do kiszonej kapusty. Jego niebagatelną zaletą jest neutralny smak i zapach. Ponadto olej rzepakowy poprawia przyswajanie beta-karotenu i przemienianie go na witaminę A, bardzo przyjazną odchudzaniu.
4. Sok z cytryny
Sok z cytryny nadaje delikatny, kwaskowy smak wielu sałatkom. Jest znacznie lepszy aniżeli ocet lub kwasek cytrynowy w proszku. Wśród wielu cennych składników cytryna dostarcza organizmowi sporo witaminy C, która wspomaga nie tylko odporność, ale również odchudzanie.
Niewielka ilość warzyw dostępnych w czasie zimy nie powinna nas odstraszać od zdrowego i niskokalorycznego jedzenia. Umiejętnie wybrane dodatki sprawią, że niezbyt lubiany seler czy por mogą stać się doskonałym dodatkiem do dania głównego. Dzięki warzywom i owocom można być pewnym, że wskaźnik BMI nie wzrośnie nawet zimą.