5 rad jak przyrządzić idealną rybę na Wigilię

ryba

 

Ryba to jeden z podstawowych produktów wykorzystywanych podczas przygotowywania wieczerzy wigilijnej. Na stole pojawia się w różnych odsłonach. W niektórych domach jest przygotowywana zupa rybna, w innych ryba w galarecie, a niemal wszędzie na stole stoi smażony karp. Niestety przygotowanie ryb nie jest najłatwiejsze. Często potrawy są mdłe, albo nie najlepiej wyglądają. Zobacz co zrobić, aby w tym roku były rybne menu było idealne.

1. Galareta z karpia

Galareta z ryby często bywa mdła, aby nadać jej bardziej wyrazisty smak należy do wywaru rybnego dolać nieco soku grejpfrutowego. Powstanie potrawa, którą wszyscy będą podziwiać.

2. Przykry, rybi zapach

Ryby mają bardzo specyficzny i niezbyt przyjemny zapach. Zazwyczaj znika on podczas przygotowywania rybnych potraw, ale nie zawsze. Aby zapobiec brzydkiemu zapachowi dań dobrze jest wymoczyć ryby w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Wystarczy godzina takiej kąpieli,aby zapach rybny zupełnie znikł.

3. Gotowanie ryby

Mięso ryby jest bardzo delikatne i często zdarza się, że podczas gotowania rozpada się. Jeśli dodasz do wody odrobinę octu, po ugotowaniu ryba będzie w całości.

4. Soczysta ryba

Częstym błędem jest doprawianie ryby i pozostawianie jej do czasu „aż przejdzie smakiem”. Solenie mięsa wcześniej sprawia, że wypływa z niego woda, a po usmażeniu ryba staje się sucha. Znacznie lepszym pomysłem jest doprawianie ryby tuż przed rozpoczęciem smażenia. Wówczas pozostanie ona soczysta i smaczna.

5. Złota panierka do ryb

Jeśli masz dosyć bladej panierki wykonanej z mąki pszennej możesz spróbować czegoś innego. Piękną złota barwę nadasz rybie przygotowując panierkę z maki kukurydzianej połączonej z mąką ziemniaczaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.