Wśród wielkanocnych ciast króluje babka wielkanocna, serniki i mazurki. Dla wszystkich miłośników pysznych i łatwych ciast mamy idealny przepis na czekoladową babkę wielkanocną. Można ją zrobić na święta, albo podać jako deser w niedzielne popołudnie.
Składniki
5 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła roślinnego (250 g)
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie
Najpierw przygotuj sobie wszystkie składniki. Do miseczki przesiej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj do mąki proszek do pieczenia.
Do garnuszka włóż margarynę i rozpuść ją.
Całe jajka wybij do miski. Dodaj do nich cukier i cukier waniliowy, a następnie ubij wszystko mikserem. Do powstałej piany powoli dodawaj mąkę stale ubijając ciasto. Na koniec do masy powoli dodawaj gorącą margarynę i kakao. Ciasto wlej do wcześniej natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy.
Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez 45 minut.
Podanie
Babka upieczone wg. powyższego przepisu ma delikatnie czekoladowy smak i brązowy kolor. Świetnie prezentuje się zarówno polana czekoladą jak i lukrem.
Warto wiedzieć!
Aby zmniejszyć kaloryczność babki można o 1/4 zmniejszyć ilość dodawanego cukru. Można również skorzystać z dietetycznych zamienników cukru. Także zmiana lukru lub polewy czekoladowej na posypkę z cukru pudru zmniejszy liczbę kalorii.
Jeśli skorzystaliście z naszego przepisu pochwalcie się swoimi wypiekami. Czekamy na zdjęcia i komentarze !
Permalink
Fantastyczna babka, też taka saa mi wychodzi, ja na pewno będę robić 🙂