Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym

Biala kielbasa

 

Biala kielbasa

Biała kiełbasa to niekwestionowana królowa na wielkanocnych stołach.Zazwyczaj podawana jest podgrzana w wodzie. Czasami jest uzupełnieniem świątecznego żuru. Dziś jednak mamy coś specjalnego – białą kiełbasę w cieście. Być może w tym roku to właśnie ta potrawa podbije serce wszystkich Twoich gości.

Składniki główne:

  • 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga)
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 cebule
  • Majeranek
  • 1 jajko
  • Masło do podsmażenia
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru

Składniki na sos:

  • 150 ml śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki chrzanu
  • Sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.