Biała kiełbasa to niekwestionowana królowa na wielkanocnych stołach.Zazwyczaj podawana jest podgrzana w wodzie. Czasami jest uzupełnieniem świątecznego żuru. Dziś jednak mamy coś specjalnego – białą kiełbasę w cieście. Być może w tym roku to właśnie ta potrawa podbije serce wszystkich Twoich gości.
Składniki główne:
- 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga)
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 3 cebule
- Majeranek
- 1 jajko
- Masło do podsmażenia
- Sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
Składniki na sos:
- 150 ml śmietanki słodkiej
- 3 łyżki chrzanu
- Sól i biały pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym.