Jest aromatyczny, gęsty i kolorowy, a przede wszystkim zimny i orzeźwiający. Chłodnik litewski to danie z długą tradycją, które o tej porze roku smakuje wyśmienicie. Nie jest trudny w przygotowaniu, a cieszy oko i podniebienie.
Składniki:
4 jaja M lub L Fermy Drobiu Jokiel
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
400 g kefiru
400 g śmietany 12%
2 pęczki botwinki
3 ogórki gruntowe
5 rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Botwinkę myjemy, odkrawamy buraczki, obieramy i kroimy na plasterki. Łodygi i liście siekamy. Przygotowujemy bulion, a następnie wkładamy do niego pokrojone w plastry buraczki. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości. Dodajemy posiekane liście i gotujemy kolejne 5 min. Dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia, a w tym czasie kroimy w kosteczkę ogórki oraz rzodkiewkę. Pokrojone warzywa posypujemy solą i odstawiamy na 10 min. Ostudzony wywar z botwinką łączymy z kefirem i śmietaną. Następnie dodajemy pokrojone, świeże warzywa oraz koperek i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki. Chłodnik litewski podajemy schłodzony, nie podgrzewamy. Przed podaniem gotujemy jaja na twardo, kroimy na pół i wkładamy do każdego talerza. Całość posypujemy świeżym koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Przepis przygotowany we współpracy z Fermą Drobiu Jokiel