Boże Narodzenie to przede wszystkim pierniki, a Wielkanoc to baby, mazurki i serniki. Niestety serniki mają tendencję do opadania. W piekarniku wyglądają cudownie, a chwilę po jego wyjęciu zamiast wyrośniętego ciasta zostaje niezbyt zachęcający placek. Dziś odpowiadamy na pytanie co zrobić, by sernik nie opadł.
Ujście dla powietrza
Jednym z powodów opadania ciasta jest nadmierna ilość powietrza, która się kryje się w jego wnętrzu. Po wyjęciu z piekarnika powietrze stygnie i szuka ujścia, co kończy się opadnięciem ciasta. W przypadku sernika można temu zapobiec umieszczając w cieście 1-2 rurki suchego makaronu. Takie odpowietrzacze zagwarantują piękne i wyrośnięte ciasto w piekarniku, ale także na stole.
Bita śmietana do masy serowej
Kolejnym pomysłem na zapobieganie opadaniu ciasta jest dodanie do niego niedużej ilości ubitej śmietany. Na kilogram masy serowej wystarczą 3 łyżki. Jeśli masa zrobi się zbyt lejąca wówczas należy dodać biały budyń, może być śmietankowy lub waniliowy, który sprawi, że będzie bardziej zwarta.
Już za chwilę będziecie piekły wspaniałe serniki wielkanocne – wypróbujcie nasze sposoby. Mamy nadzieje, że ciasta wyjdą Wam wspaniale.