Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania wymaga wielu różnorodnych składników odżywczych. Wśród nich są witaminy oraz mikro- i makroelementy, o których bardzo często zapominamy. Jednym z pierwiastków szczególnie ważnych dla naszego zdrowia zimą jest cynk.
Cynk to pierwiastek, który wzmacnia odporność. Mikroelement ten wspomaga regenerację tkanek oraz umożliwia prawidłowe działanie zmysłów takich jak węch, smak i wzrok.
Pierwszym sygnałem mówiącym o niedoborze tego pierwiastka jest słabsze odczuwanie smaku i zapachu potraw. Długotrwały deficyt tego mikroelementu może wywołać obniżenie odporności, a tym samym częste przeziębienia i różne infekcje, pojawienie się białych wykwitów na paznokciach, utrudnione gojenie ran i skaleczeń, blaknięcie koloru włosów.
Aby nie dopuścić do niedoboru cynku należy w swojej diecie umieszczać m.in. owoce morza, ryby i kiełki pszenicy.