„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.
Jakie składniki musimy przygotować przed pieczeniem?
– Przede wszystkim dobrej jakości jaja, które razem z mąką, olejem i bakaliami dodawane są po wyrośnięciu drożdży, które rozczynia się wcześniej z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel.
Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”.
Czas na prosty przepis na drożdżową babę.
Składniki:
- 50 g drożdży świeżych,
- 500 g mąki,
- 100 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 5 żółtek (jaja rozmiar L Fermy Drobiu Jokiel),
- 100 g masła,
- bakalie według uznania.
Wykonanie:
Drożdże rozkruszyć i rozrobić w pół szklanki lekko podgrzanego mleka, razem z łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Żółtka rozetrzeć z cukrem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką z hakiem. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i znów wyrobić. Pod koniec dodać bakalie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do dużej formy lub dwóch mniejszych i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Wstawić ciasto do piekarnika i piec ciasto w 180 stopniach (góra-dół) przez 35-45 minut. Udekorować lukrem.
Smacznego!
Tekst sponsorowany