Drożdżowa babka wielkanocna – prosty przepis

Drożdżowa babka wielkanocna - prosty przepis

„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.

Jakie składniki musimy przygotować przed pieczeniem?

Przede wszystkim dobrej jakości jaja, które razem z mąką, olejem i bakaliami dodawane są po wyrośnięciu drożdży, które rozczynia się wcześniej z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem  – podkreśla Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel.

Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”.

Czas na prosty przepis na drożdżową babę.

Składniki:

  •  50 g drożdży świeżych,
  • 500 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 5 żółtek (jaja rozmiar L  Fermy Drobiu Jokiel),
  • 100 g masła,
  • bakalie według uznania.

Wykonanie:

Drożdże rozkruszyć i rozrobić w pół szklanki lekko podgrzanego mleka, razem z łyżką cukru i łyżką mąki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Żółtka rozetrzeć z cukrem i dodać do mąki. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z końcówką z hakiem. Dodać rozpuszczone, ostudzone masło i znów wyrobić. Pod koniec dodać bakalie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do dużej formy lub dwóch mniejszych i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piec w 180 stopniach (góra-dół) przez 35-45 minut. Udekorować lukrem.

Smacznego!

Tekst sponsorowany

Zobacz też:

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?