Gazpacho

Gazpacho

Szukasz pomysłu na smaczny, letni obiad? W takim razie gazpacho z pewnością przypadnie Ci do gustu. Prosta zupa, pełna świeżych i zdrowych warzyw i ziół podbije serce Twoje i Twoich gości.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 papryki czerwonej lub pomarańczowej
  • 1 bułka pszenna
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • garść świeżych ziół (mięta, bazylia, pietruszka)

Przygotowanie:

Pomidory kroimy na krzyż, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę i kroimy je na ćwiartki. Ogórki, czosnek i szalotkę obieramy, kroimy na 4 części. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy oliwę oraz środek bułki (bez skórki). Całość blendujemy i ewentualnie, gdy zupa jest za gęsta dolewamy zimną wodę do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Gotową zupę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi, posiekanymi ziołami.

Przepis przygotowany przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox.