Szukasz pomysłu na smaczny, letni obiad? W takim razie gazpacho z pewnością przypadnie Ci do gustu. Prosta zupa, pełna świeżych i zdrowych warzyw i ziół podbije serce Twoje i Twoich gości.
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 ogórki gruntowe
- 1/2 papryki czerwonej lub pomarańczowej
- 1 bułka pszenna
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 limonki
- 2 łyżki oliwy
- garść świeżych ziół (mięta, bazylia, pietruszka)
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na krzyż, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę i kroimy je na ćwiartki. Ogórki, czosnek i szalotkę obieramy, kroimy na 4 części. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa przekładamy do kielicha blendera. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy oliwę oraz środek bułki (bez skórki). Całość blendujemy i ewentualnie, gdy zupa jest za gęsta dolewamy zimną wodę do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Gotową zupę chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Podajemy ze świeżymi, posiekanymi ziołami.
Przepis przygotowany przez Izabelę Kapis we współpracy z marką Victorinox.