Jajko w parówce

jajko w parówce

Kiedy wnuki pojawiają się z wizytą często pojawia się problem czym je poczęstować. Jajko w parówce to bardzo atrakcyjne danie dla dzieci. Łączy uwielbiane przez nie parowki i jajka. Jeśli do tego dodasz kromkę chleba lub grzankę będzie to idealne śniadanie lub kolacja dla wnuków i nie tylko.

Składniki:

– jajka
– parówki
– papryka
– sól i pieprz
– sałata

Przygotowanie i podanie

Parówkę rozetnij wzdłuż, pozostawiając nie rozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Połóż ją na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztop trochę masła. Rozchyl wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlej jajko. Podgrzej, aż się zetnie. Ściągnij z patelni, posól i dodaj pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podaj parówki na liściu sałaty.

Jajko w parówce to idealne danie na śniadanie lub kolację dla dzieci. Z pewnością podbije serce wszystkich maluchów.

Przepis przygotowany przez Fermę drobiu Jokiel