Kiedy wnuki pojawiają się z wizytą często pojawia się problem czym je poczęstować. Jajko w parówce to bardzo atrakcyjne danie dla dzieci. Łączy uwielbiane przez nie parowki i jajka. Jeśli do tego dodasz kromkę chleba lub grzankę będzie to idealne śniadanie lub kolacja dla wnuków i nie tylko.
Składniki:
– jajka
– parówki
– papryka
– sól i pieprz
– sałata
Przygotowanie i podanie
Parówkę rozetnij wzdłuż, pozostawiając nie rozcięte dwa końce na długości około 1 cm. Połóż ją na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztop trochę masła. Rozchyl wnętrze parówki w miejscu nacięcia i delikatnie wlej jajko. Podgrzej, aż się zetnie. Ściągnij z patelni, posól i dodaj pasek świeżej czerwonej papryki na krawędzi pomiędzy jajko i parówkę. Podaj parówki na liściu sałaty.
Jajko w parówce to idealne danie na śniadanie lub kolację dla dzieci. Z pewnością podbije serce wszystkich maluchów.
Przepis przygotowany przez Fermę drobiu Jokiel