Nadanie jajkom pięknych kolorów za pomocą naturalnych barwników wbrew pozorom wcale nie jest trudne. Wystarczy tylko wiedzieć, gdzie kryją się kolory.
Barwniki sztuczne
Barwienie jajek za pomocą barwników sztucznych jest bardzo proste. W tym wypadku należy ugotować jajka, a następnie zanurzyć je w rozpuszczonym barwniku. Aby jajka miały piękną barwę należy dokładnie stosować się do instrukcji znajdującej się na opakowaniu barwnika.
Barwniki naturalne
W przypadku barwników naturalnych niekiedy należy gotować jajka z liśćmi barwiącymi, a innym razem wcześniej ugotowane jajka należy moczyć w soku lub wywarze z rośliny barwiącej.
Kolory jakie można uzyskać stosując barwniki naturalne
Poniżej lista produktów, które pozwalają zabarwić jajka na wybrane kolory:
- Żółty – kurkuma, kminek, skórka pomarańczowa;
- Pomarańczowy – sok z marchwi lub mus z dyni;
- Brązowy – łupiny cebuli lub mocna herbata;
- Różowy – sok z gotowanego buraka;
- Niebieski – sok z gotowanej kapusty czerwonej – najlepiej wybrać liście zewnętrzne, które zawierają najwięcej barwnika;
- Fiolet – napar z ciemnobordowej malwy;
- Zielony – sok z trawy, pokrzywy lub młodego żyta.
Warto wiedzieć!
Do barwienia najlepiej wybierać jajka z białymi skorupkami, wówczas kolory będą wyraźniejsze i ładniejsze.