Jak prawidłowo gotować na parze

jak prawidłowo gotować na parze

Gotowanie na parze skraca czas przygotowania potraw. W ten sposób możemy przygotować różne składniki obiadu rozpoczynając od warzyw i owoców po ryż, kasze, ryby i mięsa. Ważną kwestią jest właściwe ułożenie produktów w naczyniu. Podpowiadamy jak prawidłowo gotować na parze.

Gotowanie na parze – parowary, kombiwary i sprzęt domowej roboty

Dania gotowane na parze to pomysł na obiad pełen kolorów i różnorodnych smaków. Najwygodniejszym urządzeniem do gotowania na parze jest parowar. To wysoki, piętrowy garnek, który umożliwia gotowanie kilku dań i składników jednocześnie. Składa się zwykle z trzech-czterech niezależnych od siebie komór. Każdy pojemnik możemy podgrzewać niezależnie od innych, więc w parowarze równocześnie przygotujemy kilka potraw, które wymagają innej temperatury i innego czasu gotowania. Kolejnymi urządzeniami do gotowania na parze są kombiwary. Kombiwar jest uniwersalny – można w nim gotować na parze, piec, grillować i smażyć. Ma jeden pojemnik, w którym równocześnie przygotujemy wszystkie składniki. Do gotowania na parze możemy wykorzystać także zwykły garnek. Wystarczy, że położymy na nim metalowe sitko, które po wypełnieniu dowolnymi składnikami przykryjemy przykrywką o rozmiarach odpowiadających średnicy garnka.

Co gotować na parze?

Gotować na parze możemy wszystkie świeże warzywa (także liściaste) i owoce. Ugotowane al dente warzywa zachowują swój intensywny kolor, smak, soczystość i jędrność. Do gotowania na parze nadają się także mięsa, najlepiej chude gatunki – drób czy cielęcina. Na parze możemy gotować także ryby i owoce morza. Przed włożeniem mięsa do parowaru powinniśmy oczyścić je z tłuszczu i pokroić na równe porcje – w miarę możliwości jak najmniejsze. Na parze ugotujemy również ryż i kasze.

Układanie żywności w naczyniu do gotowania na parze

Produkty w naczyniu do gotowania na parze układamy tak, aby nie stykały się ze sobą – jednowarstwowo i równomiernie. Umożliwia to swobodne krążenie pary wodnej w naczyniu. Najbliżej źródła ciepła układamy te produkty, które wymagają najdłużej obróbki termicznej, np. mięso. Dopiero nad nimi powinny znaleźć się pozostałe składniki.

Jeżeli gotujemy na parze w garnku z pokrywką, pokrywka powinna być dopasowana w ten sposób, aby para nie uciekała z wnętrza garnka. Czas gotowania na parze w garnku zaczynamy liczyć od momentu zagotowania wody. W przypadku, gdy woda w garnku wyparuje, dolewamy wrzątek, aby nie obniżyć temperatury. Podnoszenie przykrywki podczas gotowania na parze powoduje utraty pary i wydłuża czas gotowania.

Przyprawianie dań gotowanych na parze

Gotując na parze przyprawiajmy potrawy lub wodę świeżymi lub suszonymi ziołami. Zioła podkreślą smak dań i sprawią, że potrawy będą bardziej aromatyczne. Do wody możemy też włożyć kostkę bulionową, która nada potrawie głębszy aromat. Lepiej uważajmy na doprawianie solą, ponieważ para wodna wydobywa sól zawartą w produktach. Najlepiej nie solić produktów przed gotowaniem, a dopiero na talerzu.

6 komentarzy


  1. Chodzę czasem na pokazy philipiaka i tak się zastanawiam czy warto kupić, bo lekarz kazał mi bardziej uważać na dietę, cholesterol mam mocno przekroczony.

    Odpowiedz

  2. Gotuję na parze dla ojca bo ma chory żołądek i nie może jeść smażonego. Do tej pory używałam dużego gara z durszlakiem w środku jednak to było męczące. Wspólnie z rodzeństwem złożyliśmy się i kupiliśmy porządny parowar. Różnica jest ogromna. Cena zaś warta wydania.

    Odpowiedz

  3. No właśnie jaki parowar będzie najlepszy? bo zastanawiam się co wybrać?

    Odpowiedz

  4. Jaoanno zapraszam Cię do zapoznania się z oferta produktów do gotowania na parze marki Philipiak. Nasze produkty możesz obejrzeć na pokazach organizowanych na terenie całego kraju, w sklepie internetowym oraz salonach stacjonarnych.

    Pozdrawiam, Marta Kowalewska
    Online Ekspert marki PHILIPIAK

    Odpowiedz

  5. Dla mnie garnki Milano Classic są niezastąpione by na parze przygotować zdrowe i pyszne jedzenie. Kosztują nie mało ale mają 25 letnią gwarancję więc się na pewno spłacą z nawiązką.

    Odpowiedz

  6. Kochani, ja bym polecała parowar z Morphy Richards, bo już jakiś czas używam. Najbardziej lubię, że pojemniki są na jednym poziomie i się zapach nie miesza. Jak ktoś potrzebuje diety dobrej dla wątroby i żołądka, to warto!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *