Jak prawidłowo gotować na parze

jak prawidłowo gotować na parze

Gotowanie na parze skraca czas przygotowania potraw. W ten sposób możemy przygotować różne składniki obiadu rozpoczynając od warzyw i owoców po ryż, kasze, ryby i mięsa. Ważną kwestią jest właściwe ułożenie produktów w naczyniu.

 

Gotowanie na parze – parowary, kombiwary i sprzęt domowej roboty

Dania gotowane na parze to pomysł na obiad pełen kolorów i różnorodnych smaków. Najwygodniejszym urządzeniem do gotowania na parze jest parowar. To wysoki, piętrowy garnek, który umożliwia gotowanie kilku dań i składników jednocześnie. Składa się zwykle z trzech-czterech niezależnych od siebie komór. Każdy pojemnik możemy podgrzewać niezależnie od innych, więc w parowarze równocześnie przygotujemy kilka potraw, które wymagają innej temperatury i innego czasu gotowania. Kolejnymi urządzeniami do gotowania na parze są kombiwary. Kombiwar jest uniwersalny – można w nim gotować na parze, piec, grillować i smażyć. Ma jeden pojemnik, w którym równocześnie przygotujemy wszystkie składniki. Do gotowania na parze możemy wykorzystać także zwykły garnek. Wystarczy, że położymy na nim metalowe sitko, które po wypełnieniu dowolnymi składnikami przykryjemy przykrywką o rozmiarach odpowiadających średnicy garnka.

 

 

Co gotować na parze?

Gotować na parze możemy wszystkie świeże warzywa (także liściaste) i owoce. Ugotowane al dente warzywa zachowują swój intensywny kolor, smak, soczystość i jędrność. Do gotowania na parze nadają się także mięsa, najlepiej chude gatunki – drób czy cielęcina. Na parze możemy gotować także ryby i owoce morza. Przed włożeniem mięsa do parowaru powinniśmy oczyścić je z tłuszczu i pokroić na równe porcje – w miarę możliwości jak najmniejsze. Na parze ugotujemy również ryż i kasze.

 

 

Układanie żywności w naczyniu do gotowania na parze

Produkty w naczyniu do gotowania na parze układamy tak, aby nie stykały się ze sobą – jednowarstwowo i równomiernie. Umożliwia to swobodne krążenie pary wodnej w naczyniu. Najbliżej źródła ciepła układamy te produkty, które wymagają najdłużej obróbki termicznej, np. mięso. Dopiero nad nimi powinny znaleźć się pozostałe składniki.

 

 

Jeżeli gotujemy na parze w garnku z pokrywką, pokrywka powinna być dopasowana w ten sposób, aby para nie uciekała z wnętrza garnka. Czas gotowania na parze w garnku zaczynamy liczyć od momentu zagotowania wody. W przypadku, gdy woda w garnku wyparuje, dolewamy wrzątek, aby nie obniżyć temperatury. Podnoszenie przykrywki podczas gotowania na parze powoduje utraty pary i wydłuża czas gotowania.

 

 

Przyprawianie dań gotowanych na parze

Gotując na parze przyprawiajmy potrawy lub wodę świeżymi lub suszonymi ziołami. Zioła podkreślą smak dań i sprawią, że potrawy będą bardziej aromatyczne. Do wody możemy też włożyć kostkę bulionową, która nada potrawie głębszy aromat. Lepiej uważajmy na doprawianie solą, ponieważ para wodna wydobywa sól zawartą w produktach. Najlepiej nie solić produktów przed gotowaniem, a dopiero na talerzu.