Kiełki – samo zdrowie!

Kiełki

Mamy już wiosnę i chciałoby się ją zobaczyć także na talerzach. Niestety na większość warzyw i owoców przyjdzie nam jeszcze poczekać. Nawet nowalijki pojawią się dopiero za kilka tygodni. Jeśli jednak marzy nam się zielony dodatek na kanapkę czy do sałatki to najlepiej postawić na kiełki.

Dlaczego warto jeść kiełki?

Kiełki to prawdziwa bomba odżywcza. Zawierają w sobie dużo białka, ale również cenne witaminy i minerały. Jako sztandarowy przykład zawartości witaminy C w kiełkach podaje się pół szklanki kiełków lucerny. Ilość zawartej w nich witaminy odpowiada 6 szklankom soku z pomarańczy. Podobnie jest ze stężeniem innych witamin i minerałów. W kiełkach można znaleźć duże pokłady witamin D, E, K, PP oraz minerałów takich jak magnez, wapń, potas, żelazo czy fosfor. Ponadto są bogate w kwasy omega-3 i błonnik. To wszystko sprawia, że warto po nie sięgać jak najczęściej.

Jakie kiełki powinno się jeść?

Jadalne są kiełki większości warzyw i zbóż jakie na co dzień zjadamy w dojrzałej postaci. Jednak jest kilka takich, które wykorzystuje się najczęściej.

  • Kiełki groszku – zawierają duże ilości witaminy A, żelaza, potasu i magnezu. Świetnie smakują z jajkami, twarogiem ale również jako dodatek do mięs, ryb i sosów.
  • Kiełki lucerny – to bogate źródło witaminy C oraz fitoestrogenów. Charakteryzują się delikatnym smakiem. Najlepiej sprawdzają się w daniach z woka.
  • Kiełki rzodkiewki – bogate źródło witamin A i C oraz białka. Mają ostry, lekko pieprzny smak. Doskonale nadają się do kanapek, twarożków, wędlin, potraw z jajek oraz sosów.
  • Kiełki czerwonej kapusty – są bogate w witaminę C. Mają wyrazisty smak i świetnie nadają się do kanapek. Można nimi też posypać ziemniaki.

 

Skąd brać kiełki?

Niedawno w marketach i sklepach ze zdrową żywnością pojawiły się gotowe do spożycia kiełki. Wystarczy wyjąć je z opakowania i dodać do sałatki czy położyć na kanapkę. Ten sposób pozyskiwania kiełków jest idealny dla bardzo zajętych osób. Ci, którzy mają trochę czasu mogą sami wyhodować sobie kiełki. Najlepiej do tego celu kupić specjalny zestaw do uprawy kiełków. W sklepach dostępne są bardzo różne zestawy do uprawy kiełków. Niektóre przypominają sita a inne słoiki. Większość z nich jest wielokrotnego użytku. Po zjedzeniu kiełków można je umyć i wykorzystać ponownie.

Kiełki są dostępne cały rok. Można je kupować już gotowe do spożycia albo samodzielnie wyhodować w domu. Niezależnie od tego skąd je weźmiesz z pewnością zyskasz ciekawy i bardzo zdrowy dodatek do potraw.

 

Jeden komentarz


  1. Bardzo przydatny artykuł. Przyznam, że jeszcze nie próbowałam kiełków, ale chętnie to zmienię 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.