Truskawki to wspaniałe owoce. Są piękne, słodkie i bardzo zdrowe. Niestety sezon na nie jest dość krótki dlatego należy się nacieszyć ich smakiem dopóki są dostępne. Jednym z pomysłów na wykorzystanie truskawek jest wspaniały mleczny koktajl truskawkowy.
Składniki
- 20 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400 ml)
- cukier (może być również cukier waniliowy)
- całe owoce i listki mięty do dekoracji
Wykonanie
Do blendera lub miksera wsyp truskawki i zmiksuj. Następnie dodaj do powstałego musu jogurt. Wszystko razem zmiksuj, a na samym końcu dodaj cukier do smaku. Jeśli owoce są świeże, wówczas cukier może okazać się zupełnie niepotrzebny. W przypadku owoców mrożonych konieczne będzie dosłodzenie koktajlu, gdyż w zimnie owoce tracą naturalną słodycz.
Podanie
Koktajl najlepiej podawać w wysokich szklankach. Do dekoracji najlepiej użyć świeżych owoców oraz zielonych listków mięty.
Permalink
Można wykorzystać za każdym razem inne owoce, aby zmienić smak koktajlu np. maliny, jagody, banany, ananas, mango, kiwi 🙂
Permalink
ja zawsze robie z truskawek banana wychodzi przepyszny i nie słodzę już niczym 😉