W Polsce zima to czas, kiedy nie mamy dostępu do zbyt wielu świeżych warzyw i owoców. Niemniej jednak warto korzystać z tych, które są dostępne w formie świeżej lub mrożonej. Dziś polecamy zupę krem z brokułów, która może być wykonana zarówno z warzyw pochodzących prosto z pola jak i z mrożonych.
Składniki
1-2 ziemniaki,
½ świeżego brokułu lub torebka brokułów mrożonych
kostka rosołowa
woda
śmietana
2-3 kromki białego chleba
Wykonanie
Zupa
Do garnka należy wlać wodę i dodać kostkę rosołową (do przygotowania zupy można również wykorzystać wywar warzywny lub rosół). Następnie do wywaru należy wrzucić obrane, umyte i pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki. Kiedy ziemniaki zmiękną należy do garnka wrzucić różyczki brokułów i gotować pod przykryciem do miękkości. Po ugotowaniu należy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.
Grzanki
Pieczywo białe lub tostowe należy pokroić w niewielką kostkę a następnie ułożyć na wycielonej papierem do pieczenia blasze. Następnie należy wstawić tak przygotowaną blach do piekarnika nagrzanego do ok. 150 stopni na 10 -15 minut. Do momentu, aż pieczywo delikatnie się zarumieni.
Podanie
Do talerza należy nalać krem, na wierzchu położyć łyżkę gęstej śmietany i posypać zupę wcześniej przygotowanymi grzankami.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.