Dynia jest niekwestionowaną królową jesieni. Właśnie pojawia się w warzywnikach i na targach. Może więc najwyższy czas odwiedzić sklep i ugotować pyszną zupę dyniową?
Składniki:
½ niedużej dyni
½ cebuli
1 łyżka masła
kostka rosołowa
woda
śmietana
świeży lub mielony imbir
pestki z dyni lub grzanki
Wykonanie:
Obraną i pociętą w drobne kawałki dynię oraz posiekaną w plasterki cebulę podsmaż na maśle. Delikatnie mieszając smaż,aż warzywa zyskają szklistą barwę. Następnie zalej podsmażona dynię bulionem przygotowanym z wody i kostki rosołowej. Całość gotuj przez ok. 10 minut. Dopraw imbirem, a następnie zmiksuj na gładka masę.
Podanie
Do talerza nalej zupę i udekoruj łyżką gęstej śmietany. Przed podaniem posyp grzankami lub uprażonymi pestkami z dyni.