Dynia to warzywo kojarzone z jesienią. Można z niej zrobić pyszne ciasto, placki i przede wszystkim zupę krem z dyni. Przepisów na ten jesienny przysmak jest wiele. Jednym z nich dzieli się z nami kucharz z Dworu Korona Karkonoszy.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 250ml mleka kokosowego
- 400g ziemniaków
- 100g cebuli
- 1l bulionu warzywnego lub mięsnego
- Papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
- Masło
Przygotowanie:
Dynię przekroić na pół i oczyścić z pestek, pokroić w plastry. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec przez 20minut w temp 200st C. Gdy wystygnie obrać ją i pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku roztopić masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, po 2-3 minutach dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2-3 minuty cały czas mieszając, dodać paprykę słodką oraz wędzoną, wymieszać i wlać bulion. Gotować do miękkości. Następnie dodać dynię oraz mleko kokosowe i gotować kolejne 10 minut. Całość zmiksować i doprawić gałką muszkatołową oraz ewentualnie solą i pieprzem. Dekorować pieprzem młotkowanym i ewentualnie kremowym serkiem. Zupa z pieczonej dyni może być podawana z grzanką czosnkową.
Przepis rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy