W polskiej rzeczywistości emerytury, renty i zarobki rosną znacznie wolniej, aniżeli wydatki na utrzymanie. Jednym z rachunków, który przyprawia o ból głowy jest ten za elektryczność. Warto wiedzieć, że dzięki kilku prostym trikom można go nieco obniżyć.
Jednym z największych pożeraczy prądu jest lodówka. Pracuje 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Nie wyłączamy jej z prądu niemal nigdy. Z wyliczeń wynika, że to właśnie ona zużywa około 1/3 ilości energii elektrycznej w przeciętnym gospodarstwie domowym. Jeśli chcesz nieco zaoszczędzić możesz zadbać o prawidłowe użytkowanie tego sprzętu. Dzięki drobnym zmianom w wykorzystywaniu lodówki w kieszeni może zostać nawet kilkanaście złotych miesięcznie.
Prawidłowe ustawienie lodówki
Lodówka to urządzenie chłodzące, stąd też nie powinno stać w miejscu ciepłym. Lodówka stojąca przy kuchence, piekarniku czy kaloryferze zużywa znacznie więcej prądu, niż ta ustawiona w chłodniejszym miejscu. Takie drobne przemeblowanie zmniejszy rachunek za prąd, ale także sprawi, że lodówka będzie dłużej i wydajniej pracowała.
Szczelne drzwiczki
Gdy do lodówki dostaje się ciepłe powietrze z zewnątrz, urządzenie musi więcej pracować, aby utrzymać temperaturę wewnątrz na odpowiednim poziomie. Najczęstszą przyczyną dostawania się ciepłego powietrza z zewnątrz do urządzenia są nieszczelne drzwiczki. Aby zmniejszyć zużycie energii i poprawić funkcjonowanie lodówki należy zgłosić się do mechanika, który wymieni uszczelki przy drzwiach na nowe. Koszt całej operacji z pewnością szybko się zwróci.
Rozmrażanie
Jak wynika z badań już 5 mm warstwa szronu w lodówce sprawia, że lodówka zużywa o 30% energii więcej. Tym samym należy jak najczęściej rozmrażać urządzenie, aby nie było w nim szronu. Warto wiedzieć, że optymalną temperaturą w chłodziarce jest 4-5 stopni, a w zamrażarce – 18 stopni. Każdy stopień mniej to ok. 6% więcej zużytej energii.
Porządek na półkach
Na utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce ma również wpływ cyrkulacja powietrza. Jeśli produkty znajdujące się w lodówce są równomiernie rozłożone na półkach, wówczas powietrze może swobodnie przepływać, co umożliwia oszczędzanie energii.
Ważne!
Bardzo ważne jest również to, aby zarówno do chłodziarki jak i zamrażarki wkładać potrawy o temperaturze pokojowej. Zapełnianie lodówki ciepłymi produktami sprawia, że zwiększa się pobór energii, zaś w zamrażarce przyrasta ilość szronu. Częste wkładanie ciepłych produktów do lodówki może być również powodem jej szybszego zużycia i konieczności dokonywania napraw.