Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Czeka Cię spotkanie ze znajomymi i chcesz zabłysnąć nietypowym daniem? W takim razie zaserwuj wspaniałą sałatkę z karmelizowaną figą i serem camebert. To nietuzinkowe danie jest proste, smaczne i z pewnością przypadnie do gustu twoim znajomym.

Składniki:

  • Cukier trzcinowy
  • 1 Figa
  • 50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
  • 20-30g ziarno słonecznika
  • 1 szt camembert
  • 1 pomarańcza
  • Sos:
  • 25g musztardy Dijon
  • 25g soku z malin
  • 50g oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy