Czeka Cię spotkanie ze znajomymi i chcesz zabłysnąć nietypowym daniem? W takim razie zaserwuj wspaniałą sałatkę z karmelizowaną figą i serem camebert. To nietuzinkowe danie jest proste, smaczne i z pewnością przypadnie do gustu twoim znajomym.
Składniki:
- Cukier trzcinowy
- 1 Figa
- 50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
- 20-30g ziarno słonecznika
- 1 szt camembert
- 1 pomarańcza
- Sos:
- 25g musztardy Dijon
- 25g soku z malin
- 50g oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy