Sekret udanego sernika

sernik

sernik

Podstawowym i najważniejszym składnikiem sernika jest dobry ser. Najlepiej użyć tego twarogowego w kostce – powinien być tłusty lub półtłusty. Do tradycyjnego sernika twaróg powinien być zmielony przynajmniej dwukrotnie, aby nie było w nim grudek. Zabierasz się za pieczenie sernika? Poniżej znajdziesz informacje, które na pewno ci się przydadzą.

Garść informacji na dobry początek

Jeśli mamy chudy twaróg, powinniśmy wzbogacić go o tłuszcz, na przykład dodając masło (tłuszcz nadaje smak). Z kolei jajka sprawią, że nasz sernik będzie puszysty – na kilogram sera zazwyczaj potrzebne są dwa-cztery jajka. Mąka ziemniaczana lub budyń zagęszczą masę i sprawią, że po upieczeniu konsystencja ciasta będzie bardziej zwarta. Proszek do pieczenia nie jest konieczny, możemy z niego zrezygnować.

Co warto wiedzieć o serze z wiaderka?

Wybieramy ten, który po wyjęciu z wiaderka zachowuje swój kształt i nie ma wodnistej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę lub jogurt grecki. W składzie nie powinno być zagęstników, na przykład gumy guar, ani stabilizatorów – na przykład karagenu. Rzadkie sery z wiaderka możemy wykorzystać do serników na zimno, które stabilizujemy żelatyną.

Co możemy dać na spód?

Sernik możemy upiec na spodzie przygotowanym z herbatników (kakaowych lub jasnych) z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Możemy też użyć ciastek z nadzieniem, na przykład markiz. Tradycyjny spód uzyskamy z ciasta kruchego, które warto przed wyłożeniem masy serowej podpiec przez 15-20 minut. Z kolei serniki na zimno przeważnie przygotowuje się na spodzie z okrągłych biszkoptów.

Kilka słów o kąpieli wodnej

Po pierwsze: tę metodę pieczenia serników możemy wykorzystać jedynie w przypadku ciast, do których dodajemy całe jajka, nie rozdzielając ich na żółtka i białka. Po drugie: potrzebujemy dwóch form – szczelnej tortownicy oraz większej formy prostokątnej, do której zmieści się tortownica. Co musimy zrobić? Papier do pieczenia wykładamy na dno tortownicy, zaciskając go obręczą blachy i odpowiednio przycinając. Następnie tortownicę należy dwukrotnie owinąć folią aluminiową, najlepiej grubą i wytrzymałą. Do tak przygotowanej tortownicy należy wylać masę serową i całość wyłożyć do dużej formy. Następnie blachy umieszczamy w piekarniku, a do dużej formy wlewamy wrzątek (do 1/2 wysokości tortownicy).

Sernikowe triki

Sernik marmurek – aby go uzyskać, należy przygotować dwie masy serowe, na przykład kakaową i jasną, wyłożyć je do tortownicy i lekko przemieszać widelcem. Aby stworzyć tzw. sernik-zebrę, trzeba porcjami wylewać masy w dwóch kolorach naprzemiennie na środek formy.

Sernik z musem – wierzch sernika możemy pięknie udekorować musem owocowym, na przykład malinowym lub truskawkowym. Owoce (poza sezonem mrożone) należy dokładnie zmiksować, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek, na koniec dosłodzić do smaku. Mus wykładamy porcjami na masę serową, lekko zanurzając łyżeczkę w serniku. Na koniec należy zrobić łyżeczką dekoracyjne „esy-floresy”.

Dietafigura.pl
Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl