Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach powoli pojawiają się już ozdoby świąteczne a gazetki reklamowe krzyczą, że to najwyższy czas kupować prezenty.
My pragniemy zachęcać do samodzielnego wykonywania prezentów. Tym razem polecamy przygotowanie słodkości i podarowanie ich w niezwykłej formie.
Pierniczki, ciasteczka, słodycze
Ze świętami Bożego Narodzenia kojarzy nam się wiele słodkości. Niestety nie wszystkie nadają się na słodkie upominki. Są jednak i takie, które są smaczne, efektowne a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Wśród najpopularniejszych słodyczy bożonarodzeniowych są oczywiście pierniczki, ale można zrobić również ciastka kruche lub np. trufle z daktyli (to opcja dla tych, którzy liczą kalorie).
Upieczone i ozdobione
Pierniczki i ciasteczka nie mogą prezentować się byle jak. Dlatego też warto wyposażyć się w odpowiednie, świąteczne foremki, które pozwolą nadać ciastkom wymarzony kształt. Foremki do pierników można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Można też skorzystać z gratisów dodawanych do ciasta piernikowego w pudełkach (ciasto w proszku to opcja dla tych, których zdolności kulinarne nieco kuleją).
Jeśli Twoje zdolności kulinarne są równe zeru – zawsze możesz skorzystać z gotowców dostępnych w sklepie.
Pudełeczka, torebeczki, wstążeczki
Kiedy pierniczki lub ciasteczka są już upieczone i udekorowane trzeba je zapakować. Można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z najprostszych jest włożenie ich do świątecznej puszki, którą można kupić w wielu sklepach. Można również zawinąć słodycze w kolorowy papier lub celofan i zawiązać wstążeczką. Ważne, aby paczka prezentowała się jak najładniej.
Własnoręcznie wykonane słodycze, pięknie zapakowane to doskonały prezent pod choinkę, albo podarunek dla znajomych, których będziemy odwiedzali podczas świątecznych dni.