Świąteczne porządki w kuchennych szafkach

pojemniki na żywność

Zbliżają się święta a wraz z nimi porządki świąteczne. Warto je zacząć z niewielkim wyprzedzeniem tak, aby wielkie sprzątanie nie zostało na dzień przed świętami. Dziś mamy dla Was kilka praktycznych porad jak uporać się z porządkami w kuchennych szafkach.

Zepsute sprzęty

Na początek zrób porządek ze wszystkimi zepsutymi urządzeniami. Często odkładamy zepsuty mikser czy blender z założeniem, że oddamy go do naprawy. Jeśli jednak przez pół roku nie było okazji, aby zanieść go do mechanika, to już pewnie tam się nie znajdzie. Tym samym nie czekaj na kolejną okazję, tylko wyrzuć urządzenie do kosza.

Naczynia

Sprawdź też wszystkie naczynia i garnki. Jeśli są wyszczerbione lub pęknięte nie czekaj, aż się zupełnie rozpadną tylko wyrzuć je do kosza. Porysowany kubek może pęknąć w momencie, gdy nalewa się do niego wrzątku, a wtedy nie tylko będzie trzeba wyrzucić naczynie, ale dodatkowo gorąca woda może poparzyć osobę z niego korzystającą. Podobnie rzecz się ma z garnkami czy patelniami. Jeśli pojawiają się dziury, odpada emalia, teflon jest zarysowany lub uchwyty są uszkodzone należy je wyrzucić.

Produkty żywnościowe

Porządek przyda się także w szafce z produktami żywnościowymi. Najpierw sprawdź datę ważności znajdującą się na opakowaniu każdego produktu. Wybierz te, które zbliżają się do końca terminu przydatności do spożycia i jak najszybciej przygotuj z nich pyszne danie. Produkty sypkie takie jak kasza, ryż czy mąka nadają się do zjedzenia nawet po upływie terminu przydatności do spożycia, ale tylko wtedy, gdy są przechowywane w odpowiednich warunkach. Jeśli posiadasz artykuły, których okres ważności minął, ale są jeszcze dobre, zjedz je jak najszybciej. Wszystkie stare produkty oraz te w uszkodzonych opakowaniach wyrzuć do śmieci. Kiedy już się z tym uporasz przełóż artykuły spożywcze z papierowych i foliowych opakowań do pojemników na żywność. Doskonale do tego celu nadają się m.in. pojemniki plastikowe czy butelki. Możesz do nich przesypać sól, mąkę, cukier itd. lub włożyć produkty w torebkach takie jak ryż czy kasza. Także przyprawy warto schować do małych pojemników i słoiczków, dzięki którym nie stracą swojego zapachu i smaku, a dodatkowo są widoczne i nie rozsypują się. Artykuły płynne można przelać do specjalnych butelek z tworzywa, co pozwoli na bezpieczne ich przechowywanie i używanie. Wybierając pojemniki do swojej kuchni należy pamiętać, aby były nie tylko ładne, ale również posiadały certyfikat dający gwarancję, że mogą być używane do przechowywania artykułów żywnościowych. Tego typu pojemniki można kupić w sklepach z gospodarstwem domowym lub w sklepach internetowych np. www.maleomi.pl.

Kiedy już uporasz się z segregowaniem i wyrzucaniem niepotrzebnych, starych, zniszczonych i zepsutych sprzętów oraz przeterminowanej żywności pozostanie Ci tylko poukładać wszystko znów w szafkach. Szybko się przekonasz, że po takich porządkach świąteczne gotowanie stanie się łatwiejsze, przyjemniejsze i bezpieczniejsze.

Jeden komentarz


  1. Do zatluszczonych kuchennych scian i glazury w lazience odpowiednia bedzie gabka zwilzona woda z plynem do czyszczenia. Sufity najwygodniej bedzie ci oczyscic szczotka na kiju z cienka gaza lub odkurzaczem z okragla wlosiana szczotka.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *