Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą

Bigos z grzybami i kiełbasą

Trudno wyobrazić sobie święta bez bigosu. Podajemy przepis na wspaniały bigos z grzybami i kiełbasą, który sprawdzi się nie tylko podczas świąt ale również podczas uroczystego obiadu rodzinnego.

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Średnia główka kapusty białej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
  • 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 10 g suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa do bigosu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.