Trudno wyobrazić sobie święta bez bigosu. Podajemy przepis na wspaniały bigos z grzybami i kiełbasą, który sprawdzi się nie tylko podczas świąt ale również podczas uroczystego obiadu rodzinnego.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- Średnia główka kapusty białej
- 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
- 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
- 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
- 10 g suszonych grzybów
- Garść suszonych śliwek
- Cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Przyprawa do bigosu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.