Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu.
Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować tiramisu z malinami, które będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.
Składniki:
- 300 g sera trzykrotnie mielonego;
- 2 żółtka;
- 100 g cukru pudru;
- 1 mała cytryna;
- 60 g margaryny Kasia;
- 250 mililitrów śmietanki kremówki;
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
- 1 łyżka likieru kawowego;
- 2 łyżeczki cukru;
- 30 okrągłych biszkoptów;
- maliny.
Wykonanie:
Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.