Tiramisu

tiramisu

Włoski deser Tiramisu w ostatnim czasie podbił serca Polaków. Ten delikatny zestaw nasączonych kawą biszkoptów i rozpływającego się w ustach kremu serowo-jajecznego stał się hitem kawiarni. Jak się okazuje nie jest wcale tak trudny do wykonania jakby się mogło wydawać.

Składniki

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 500g serka mascarpone
  • 3- 5 świeżych jaj
  • 50g cukru pudru
  • 6 łyżek likieru Amaretto (ok. 90ml)
  • 250 ml kawy espresso
  • szczypta soli
  • kakao do ozdoby

Wykonanie

  1. Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do szerokiego naczynia, w którym będzie można wygodnie namoczyć biszkopty. Pozostaw kawę do wystygnięcia i dodaj likier.
  2. Sparz jajka a następnie oddziel żółtka od białek.
  3. Do żółtek dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę.
  4. Do ubitych żółtek dodawaj powoli serek mascarpone.
  5. Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij na sztywną pianę.
  6. Połącz pianę z białek z wcześniej przygotowaną masą z żółtek i serka.
  7. Namocz biszkopty w kawie i ułóż je jeden obok drugiego w płaskim naczyniu lub foremce. W en sposób rozłóż połowę przygotowanych biszkoptów.
  8. Na tak przygotowane podłoże wyłóż połowę masy. Następnie połóż na masie drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Całość przykryj pozostałą masą.
  9. Tak przygotowany deser włóż na ok. 5 godzin do lodówki.

Podanie

Schłodzony deser posyp grubą warstwą kakao, a następnie pokrój w kostkę. Tiramisu bardzo ładnie prezentuje się ozdobione listkiem melisy, truskawką czy wiśnią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.