Włoski deser Tiramisu w ostatnim czasie podbił serca Polaków. Ten delikatny zestaw nasączonych kawą biszkoptów i rozpływającego się w ustach kremu serowo-jajecznego stał się hitem kawiarni. Jak się okazuje nie jest wcale tak trudny do wykonania jakby się mogło wydawać.
Składniki
- 250g podłużnych biszkoptów
- 500g serka mascarpone
- 3- 5 świeżych jaj
- 50g cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto (ok. 90ml)
- 250 ml kawy espresso
- szczypta soli
- kakao do ozdoby
Wykonanie
- Przygotuj kawę espresso. Przelej ją do szerokiego naczynia, w którym będzie można wygodnie namoczyć biszkopty. Pozostaw kawę do wystygnięcia i dodaj likier.
- Sparz jajka a następnie oddziel żółtka od białek.
- Do żółtek dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę.
- Do ubitych żółtek dodawaj powoli serek mascarpone.
- Do białek dodaj szczyptę soli, a następnie ubij na sztywną pianę.
- Połącz pianę z białek z wcześniej przygotowaną masą z żółtek i serka.
- Namocz biszkopty w kawie i ułóż je jeden obok drugiego w płaskim naczyniu lub foremce. W en sposób rozłóż połowę przygotowanych biszkoptów.
- Na tak przygotowane podłoże wyłóż połowę masy. Następnie połóż na masie drugą warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Całość przykryj pozostałą masą.
- Tak przygotowany deser włóż na ok. 5 godzin do lodówki.
Podanie
Schłodzony deser posyp grubą warstwą kakao, a następnie pokrój w kostkę. Tiramisu bardzo ładnie prezentuje się ozdobione listkiem melisy, truskawką czy wiśnią.