Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole.
Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się klasyczna babka wielkanocna:
Składniki:
- kostka margaryny Kasia – 250 gram
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 0.75 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie białego lukru
Sposób przygotowania:
- Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
- Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
- Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
- Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
- Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
- Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).
Permalink
Wielkanocna babe drozdzowa przygotowalam po raz pierwszy wedlug receptury Magdy Gessler, od tej pory co roku pieke ja z tego przepisu i zaw.