Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany jest za tradycyjnie polski wypiek. Do naszego kraju trafił prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na wielkanocny mazurek:
Składniki:
- 250 gram mąki
- 125 gram margaryny Kasia
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- 2 szklanki bakalii
- 1 łyżka płatków kukurydzianych
- szczypta kardamonu
- łyżka miodu
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
- Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
- Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
- Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
- Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 s
Permalink
Dziękuję za sporo przydatnych informacji. Temat jest mi bliski 🙂