Kukurydza i inne wrześniowe pyszności

Kukurydza i inne wrześniowe pyszności

Koniec lata i początek jesieni to czas na zbiory owoców i warzyw. Wśród nich jest kilka, na które warto zwrócić szczególną uwagę, ponieważ są pyszne, zdrowe a do tego wspaniale wyglądają.

Patisony

To warzywa z rodziny dyniowatych. Na początku jesieni zaczynają dojrzewać i pojawiają się w sklepach. Wyglądem przypominają pojazdy kosmitów i często mówi się o nich „UFO”. Poza ciekawym kształtem charakteryzuje je również szeroka paleta barw. W ogrodach można spotkać odmiany w kolorze biały, żółtym i zielonym. Doskonale smakują napełnione farszem lub marynowane.

Kukurydza

Słoneczne kolby kukurydzy najlepiej smakują ugotowane w lekko osolonej wodzie. Można je podawać jako dodatek do dań lub w postaci przekąski. Jej największą zaletą poza słodkim smakiem jest duża zawartość żółtego barwnika, który blokuje wolne rodniki i zapobiega nowotworom.

Słonecznik

Słoneczniki to piękne, duże, żółte kwiaty, które wspaniale prezentują się w wazonach. Ale ich wygląd to nie jedyny atut. „Dłubanie” ziaren słonecznika to prawdziwy nałóg o czym można się przekonać spoglądając pod ławki oraz trzepaki na osiedlach i w parkach. Warto jednak wiedzieć, że ziarenka tego kwiatu dostarczają organizmowi białko, minerały oraz sporą dawkę witamin z grupy B oraz C i D.

Jesienne warzywa pięknie się prezentują i doskonale smakują. Można je przyrządzać bezpośrednio po zakupie lub zrobić z nich zaprawy na zimę. Patisony, słoneczniki i kukurydza to nasza propozycja na jesienne smakołyki. Z pewnością lista ta nie jest pełna. Czekamy na Wasze propozycje, co jeszcze można do niej dopisać.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.