Boże Narodzenie to czas spotkań z bliskimi, w czasie których panuje prawdziwie rodzinna atmosfera. Za oknem mróz, a Wy właśnie wróciliście z pasterki? Nic nie rozgrzewa lepiej niż filiżanka aromatycznej herbaty. Wypróbuj nasze pomysły i sprawdź, jak przygotować wyborny napój.
Historia herbaty sięga czasów starożytnych, kiedy chiński cesarz przez przypadek stworzył aromatyczny i pyszny napar. Dzisiaj herbata gości we wszystkich polskich domach, a jej przeróżne rodzaje nie tylko rozgrzewają, ale również łagodzą dolegliwości związane z przeziębieniem, redukują stres, ułatwiają zasypanie czy przynoszą ulgę w bólu brzucha.
Herbata idealna po pasterce
Do stworzenia klasycznej, rozgrzewającej herbaty nie potrzeba wielu składników – najbardziej znany przepis mówi o kawałku imbiru, lasce cynamonu, goździkach, syropie malinowym oraz owocach cytrusowych – pomarańczy i cytrynie. Konieczne jest również dodanie czarnej herbaty typu Earl grey. Ziarenka należy umieścić w szklance wraz z cynamonem, połową goździków oraz drobno pokrojonym imbirem. Następnie dodaje się po plasterku pomarańczy i cytryny, dosypuje resztę goździków oraz uzupełnia całość sokiem malinowym. Taka herbatka świetnie rozgrzewa po świątecznym spacerze lub powrocie z pasterki.
Herbatka na trawienie
Masz ochotę na aromatyczny napój? Chcesz uraczyć najbliższych czymś wyjątkowym w czasie świąt Bożego Narodzenia? Herbata typu rooibos z dodatkiem anyżu i cynamonu to błyskawiczny sposób na uzyskanie wybornego naparu, który idealnie sprawdzi się w czasie Wigilii. A może chcesz zaparzyć filiżankę herbatki wspomagającej trawienie? Przygotuj napar na bazie mięty z dodatkiem imbiru oraz cytryny. Taki napój świetnie reguluje pracę układu pokarmowego i pomaga w pozbyciu się bólu brzucha lub niestrawności.
Chcesz uzyskać dostęp do skarbnicy przepisów oraz informacji na temat herbaty? Już teraz wejdź na stronę herbata.info i sprawdź, jak przygotować rozgrzewający napój na święta i nie tylko!