Zobacz jak uratować przesoloną zupę

jak uratować przesoloną zupę

Przesolenie zupy to nic nadzwyczajnego i zdarza się nawet najlepszym kucharzom. Dlatego też każdy, kto lubi gotować musi znać kilka trików jak uratować przesoloną potrawę.

Ziemniak
Jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie zawartości soli w potrawie jest wrzucenie do niej kilku kawałków surowego ziemniaka. Po około 10 minutach należy je wyjąć. Gotujące się warzywo pochłania dużą ilość soli, dzięki czemu zupa jest uratowana.

Białko jaja kurzego
Podobne właściwości jak ziemniak ma również białko jajka. Wystarczy wlać jedno białko do zupy i przez chwilę gotować. Podczas procesu ścinania, białko przyswaja sól. Na koniec trzeba usunąć białko z zupy. Warto pamiętać, że ta metoda najlepiej sprawdza się w przypadku zup czystych takich jak rosół czy barszcz. Jeśli nie uda się wyłowić cedzakiem całego białka, wówczas należy przelać zupę przez gęste sito, co sprawi, że stanie się ona znów klarowna.

Jabłko
Trzecim lekiem na przesoloną potrawę jest jabłko. Obrane, z wyciętym gniazdem nasiennym, połówki lub ćwiartki owoców należy wrzucić do zupy i gotować przez ok.10 min. Po tym czasie należy usunąć części jabłka z garnka. Dzięki tym owocom, zupa znów będzie jadalna.

3 komentarze


  1. Że można ratować przesoloną zupę ziemniakami to wiedziałam od dawna,ale ,że białko i jabłko.Dziękuję za podpowiedź.Na pewno sobie zapamiętam.

    Odpowiedz

  2. Bardzo dziękuję za tę informację, czasem wsypiemy za dużo soli do zupy i nie wiadomo jak ten smak zniwelować, aby nadawało się do jedzenia.

    Odpowiedz

  3. Ciekawy artykuł, ja zwykle ratuję zupę ziemniakiem, a tu proszę- można tez inaczej. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.